open-navfaktor-logo
search
Ubistva i pljačke
Osuđen i Mitić: Okončani svi postupci u predmetu "Lutka"
Mitić je osuđen za učestvovanje u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale, pomaganje pri ubistvu Borisa Govedarice , pljačku transporta novca Pavlović international banke na području Han Pijeska, pokušaj pljačke transporta novca Nove banke A.D. Bijeljina u Istočnom Sarajevu i pljački novca JP BH Pošta
Merima Čustović
29.10.2019. u 15:56
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma, izrekao je presudu kojom je Milan Mitić (1960), optužen u predmetu "Lutka", proglašen krivim za organizovani kriminal, te ga osudio na osam godina zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

Mitić je, zajedno sa drugim osobama iz predmeta "Lutka" optužen za učestvovanje u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine, pomaganje pri ubistvu Borisa Govedarice 2007. godine, pljački transporta novca Pavlović international banke na području Han Pijeska 2005. godine, pokušaju pljačke transporta novca Nove banke A.D. Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. godine i pljački novca JP BH Pošta 2008. godine.

Mitić je nedavno u prisustvu advokata, u potpunosti priznao krivnju za ono što mu je optužnicom stavljeno na teret, a kako je tada saopćilo Tužilaštvo, kazna je u skladu s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnih djela.

Potpisivanjem sporazuma Mitić se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na visinu kazne koju mu temeljem sporazuma izrekne sud.

Odlukom Suda, Mitiću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počevši od 30.juna 2017. godine, pa nadalje.

Sud je istog dana donio rješenje o produženju pritvora koji po novom rješenju može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 28.jula 2020. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od bjekstva optuženog, koji je, inače, godinama bio nedostupan bh. pravosuđu.

Presudom Milanu Mitiću u potpunosti su okončani sudski postupci u predmetu kodnog naziva "Lutka", jednoj od najopsežnijih optužnica iz oblasti organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ranije je za 13 optuženih u predmetu "Lutka" izreklo skoro 100 godina zatvora.

Bojan Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, dok su Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina dobili po osam godina zatvora. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po 5 godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Nermin Tahirović i Elvis Zlatić na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Proglašeni su krivima za organizovani kriminal i više teških djela, između ostalog ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, te Zorana Goluba Čarlame, pokušaj i dogovor za ubistvo Đorđa Ždrale, te nekoliko pljački transporta novca.

U odvojenom postupku, bivša misica i Playboyeva zečica Slobodanska Tošić osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Ždrale, a Davor Mandić na šest godina zbog pranja novca ove kriminalne ghrupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.