open-navfaktor-logo
search
Međureligijsko vijeće BiH
Osuda vandalizma na Župnom uredu u Kotor-Varoši
 Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRVBiH) najstrožije osuđuje vandalski čin na Župnom uredu u Kotor-Varoši i očekuje oštru osudu javnosti.
19.02.2020. u 13:34
get url
text
Međureligijsko vijeće u BiH

- Crkve, džamije i sinagoge su duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra koji ih krase ujedno predstavljajući i simbole samih zajednica - navodi se u saopćenju MRVBiH.

Naime, dvije osobe su 17. februara ove godine na Župnom uredu demolirale poštanski sandučić i električno zvono dok je u dvorištu crkve Rođenja Blažene Djevice Marije oštećen metalni stub koji reguliše parkiranje vozila.

Prema navodima glasnogovornika PU Banja Luka, Danijele Mučibabić, operativnim radom su službenici ove Policijske uprave identifikovali i uhapsili dvije muške osobe inicijala D. A. i V. Z.

Iz MRVBiH pozdravljaju osudu Policijske uprave Banja Luka u čijem saopćenju se navodi da "Policijska uprava Banja Luka, osuđuje svaki vid nasilja i napada na vjerske objekte te apeluje na građane da se uzdrže od ovakvog i sličnog ponašanja".

MRVBiH apelira na tužilaštvo i sudske organe da što prije procesuiraju ovaj slučaj a počinioce najoštrije kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.