open-navfaktor-logo
search
DPC iz Berlina objavio
Oštre kritike: Palmer se u startu postavio kao glasnogovornik Čovića i HDZ-a
Razočaravajući, ali ne i iznenađujući potez Matthewa Palmera na mjestu novoizabranog izaslanika američkog State Departmenta za pregovore o reformi Izbornog zakona u BiH. Tako je Vijeće za demokratizaciju politike iz Berlina (DPC), evropska nevladina organizacija, opisalo Palmerov intervju za Glas Amerike u kojem američki izaslanik govori o svojoj ulozi u pregovorima.
29.09.2021. u 19:35
get url
text

- Već u samom startu, Palmer je najavio da neće biti neutralni posrednik u pregovorima već, de facto, glasnogovornik Dragana Čovića i HDZ-a u promovisanju otrcanih i antidemokratskih diverzija o "legitimnom predstavljanju" - napisali su iz Vijeća na svom Twitter profilu.

Vijeće za demokratizaciju politike nadalje tvrdi kako je Palmer lično kreirao tzv. "da se dogovorimo" pristup sa Balkanskim etnokratima, podsjećajući na njegovo zagovaranje opasne agende zamjene teritorija koju su smislili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, tokom mandata administracije Donalda Trumpa.

VEZANI TEKST - Palmer: SAD podržava uklanjanje etničkih prefiksa za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH

Kao dio tadašnjeg tima za pregovore između Srbije i Kosova, kojim je predsjedavao Trumpov izaslanik Richard Grenell, Vijeće tvrdi da je Palmer bezuspješno vršio pritisak na premijera Kosova Ramuša Haradinaja da ukloni sve prepreke za dogovor o etno-teritorijalnoj podjeli Kosova.

- Ali ovo se nažalost ne odnosi samo na Palmerove rezultate. Ovo se uklapa u hladnokrvni transakcijski pristup kakav smo vidjeli u Afganistanu i u slučaju kreiranja vojno-političkog pakta između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike (AUKUS), a koji opravdava i trenutni američki predsjednik Joe Biden, kao neophodan u geopolitičkom nadmetanju sa Kinom - navodi se na u Twitter objavi Vijeća.

Autori objave su upitali državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena kako se dosluh sa oligarsima o uređenju sistema vlasti u BiH koji bi odgovarao njima i koji bi bio još feudalniji, u kojem bi imali još manje odgovornosti za svoja djela nego sada, uklapa sa vanjskom politikom zasnovana na pozitivnim vrijednostima i davanju prioriteta borbi protiv korupcije?

Vijeće za demokratizaciju politike zaključuje kako je jasno da Sjedinjene Države rade na dozvoljavanju liderima bh. stranaka da biraju svoje glasače, što je gorki problem koji upravo mori i američku demokratiju. Ukoliko ovaj pristup bude uspješan, njegov rezultat će biti još dublje etničke, odnosno etno-teritorijalne podjele u Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovoj Twitter objavi.

U aprilu ove godine Vijeće za demokratizaciju politike prvo je javno objavilo prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona, koji je dostavljen na nekoliko međunarodnih i domaćih adresa u Bosni i Hercegovini. 

Mjesec poslije na svom Twiiter objavili su dokument Njemačke vlade koji je i njihov zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona.

- Njemačka vlada smatra kako bi princip "legitimnog političkog predstavljanja", koji se spominje u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu u BiH i zakomplicirati implementaciju relevantnih sudskih presuda - navodi se u dokumentu.

Saradnici Vijeća za demokratizaciju politike redovno kritikuju i upozoravaju da međunarodna zajednica ima pogrešan pristup u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.