open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
OSTIM Univerzitet iz Ankare studentima s Balkana nudi mogućnost stipendiranog studija
Tehnički univerzitet OSTIM iz Ankare, glavnog grada Republike Turske, osnovan je 2019. godine, a spojem teorije i prakse nudi kvalitetno visoko obrazovanje kako turskim državljanima tako i strancima.
25.05.2022. u 10:24
get url
text

Doc. dr. Bahar Erdal, direktorica Instituta za društvene nauke i zamjenica šefa Odsjeka za ekonomiju na Fakultetu za ekonomske i administrativne nauke govorila je o prednostima studiranja na ovom univerzitetu koji ostvaruje sve zapaženije rezultate.

Erdal je podsjetila kako je univerzitet 2019. godine u sklopu Industrijske zone OSTIM, u kojoj je smješteno nekoliko hiljada kompanija, osnovala Fondacija OSTIM.

- Osnovni cilj osnivanja bio je obučiti radnike za firme u OSTIM-u. Ali, kako je kasnije potražnja rasla, otvorena je prvo Visoka zanatska škola, a potom Arhitektonski fakultet, Fakultet za inžinjering, Fakultet za ekonomske i administrativne nauke, a u septembru počeli su programi na institutima pri Fakultetu prirodnih nauka - navodi Erdal.

Univerzitet treće generacije

Istakla je kako je karakteristika visokoškolske ustanove osnovane prije tri godine to što je univerzitet treće generacije.

Doc. dr. Bahar Erdal

- Univerzitet treće generacije je univerzitet koji spaja teoriju i praksu. Odnosno, teoriju koju usvojite tokom studija, imate priliku praktično primijeniti. Tako da kada završite studij, imate i radno iskustvo. Primjera radi, na Univerzitetu OSTIM studenti, bilo da je riječ o dvogodišnjim, bilo o četverogodišnjim programima, jedan dan sedmično imaju priliku raditi. Na taj način stiču radno iskustvo, a poslodavci daju preporuke i ocjene na osnovu urađenog posla - rekla je Erdal.

Mogućnost stipendiranog studija

Nastava se odvija na turskom i engleskom jeziku, a fokus je na engleskom.

- Druga karakteristika OSTIM univerziteta je to što ima blizu 1.500 studenata sa 70 univerziteta - kazala je Erdal.

Prema njenim riječima, iako imaju studente iz 70 država širom svijeta, odziv s Balkana nije tako velik. U skladu s tim, Erdal i delegacija Univerziteta OSTIM borave u posjeti Bosni i Hercegovini gdje su održali nekoliko sastanaka, a u petak će prisustvovati Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Brčkom.

Cilj posjete BiH je učenicima i nastavnicima predstaviti OSTIM univerzitet, s posebnim fokusom na prednosti koje se nude strancima, uključujući program stipendiranja.

Podsjetila je i kako je uprava univerziteta sredinom mjeseca posjetila Sarajevo gdje je održan niz sastanaka, a na kojima je ustanovljeno kako bi saradnja sa zemljama Balkana mogla biti podignuta na viši nivo.

- Naš cilj je privući dodatne učenike s Balkana na Univerzitet OSTIM. Očekujemo uspješne učenike iz svih zemalja Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, koji žele steći dodatna znanja i praksu. Za strane studente nudimo i mogućnost stipendija. Za uspješne strane učenike možemo dati i stipendije - naglašava Erdal.

Prilika za praktično pokazivanje usvojenih znanja

Osvrnula se i na prednosti studiranja u Turskoj i na OSTIM univerzitetu.

Dodala je kako učenici imaju priliku praktično pokazati usvojena znanja i steći vrijedna radna iskustva koja im mogu pomoći u budućnosti, pogotovo kada je u pitanju zaposlenje.

Pored toga, univerzitet nudi niz programa koji su traženi u svijetu, a među kojima su i cyber sigurnost, e-trgovina, računarski inžinjering, industrijski inžinjering, međunarodna trgovina i finansije, tehnologije hibridnih i električnih vozila, operacije i tehnologija bespilotnih letjelica, logistika, mašinstvo i mnogi drugi.

Erdal je kazala kako studij na ovom univerzitetu studentima možda može pomoći i u odluci da se bave poduzetništvom, a kako bi jednog dana mogli biti poduzetnici i poslodavci.

S obzirom da se u zoni u kojoj je smješten univerzitet, nalazi nekoliko hiljada kompanija, studenti imaju priliku primijeniti stečena znanja, ali i vidjeti kako ih mogu koristiti u praksi.

Istovremeno, imaju priliku razviti poduzetničke sposobnosti koje mogu primijeniti tokom povratka u zemlju i time pomoći u razvoju njene privrede.

Prema riječima Erdal, oni koji žele studirati na OSTIM univerzitetu mogu prijave poslati putem internet stranice (https://www.ostimteknik.edu.tr/), a uprava univerziteta će na osnovu prosjeka ocjena donijeti odluku o mogućem stipendiranju.

Univerzitet ne organizira prijemni ispit već donosi odluku na osnovu prosjeka ocjena, razgovora i pisma preporuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.