open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava
Oštećen budžet RS-a za više od pola miliona maraka: Mućke pri isplati plaća na Palama
Porezna uprava RS-a podnijela je tužilaštvu RS-a izvještaj protiv odgovorne osobe u Općoj zadruzi sa potpunom odgovornošću "Melisa" iz Pala zbog osnova sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetilo budžet RS-a za 532.187 KM.
13.08.2020. u 10:52
get url
text

- Inspektori su podnijeli izvještaj o utaji poreza i doprinosa u sticaju u vezi sa krivičnim djelom "nezakonito postupanje u privrednom poslovanju" protiv te osobe zbog toga što je od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine naložila da se izvrše neto isplate u ukupnom iznosu 962.577 KM za više osoba po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima - saopćeno je iz Porezne uprave RS-a.

Navodi se da je provjerama je utvrđeno da se radi o osobama koja imaju stalni radni odnos, a na navedene neto isplate se ne vrši tačan obračun poreza i doprinosa na lična primanja u cilju izbjegavanja tačnog obračuna i plaćanja propisanih poreznih obaveza.

- U poslovnim knjigama i evidencijama prikazan je daleko manji obračun poreznih obaveza i na taj način izbjegnuto je obračunavanje i plaćanje propisanih poreznih obaveza za navedeni period u ukupnom iznosu 532.187 KM - navodi se u saopćenju.

Iz Porezne uprave RS navode da će inspektori i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.