open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Oštar govor Semira Efendića, pominjao i Sud BiH, međunarodnu zajednicu: Moramo dobro otvoriti oči...
Manifestacija obilježavanja 8. juna - Dana odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i 31. godišnjice bitke za oslobađanje brda Žuč odražana je sinoć u dvorani "Ramiz Salčin", a oštar govor imao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i lider Stranke za BiH.
09.06.2023. u 22:06
get url
text
Semir Efendić

On je kazao da je značajno obilježavati ovaj datum i sjećanje na Armiju Republike BiH.

- Zašto? Zato što je to časna Armija koja je napravila planetarni podvig. U historiju neka uđe da se Armija RBiH goloruka i bosa suprotstavila takvom neprijatelju, 4. vojnoj sili u Evropi i uspjela je da je zaustavi i da spasi BiH. To je nešto što niko u svijetu nije očekivao. 

Pogledajte danas Bosnu i Hercegovinu, kako izgledaju dijelovi gdje je odbranila Armija RBiH. Samo je tu demokratija, samo tu nema dvije škole pod jednim krovom. Sve ono što nije branila Armija RBiH veliko je pitanje danas koliko je to istinska BiH za sve njene građane. To je časna Armija jer na najteže zločine genocida nije odgovarala istom mjerom, nije činila genocid, nije pravila koncentracione logore, nije rušila tuđe vjerske objekte, nije pravila masovne grobnice.

Oni koji su branili državu imaju vrijednosti na kojima se može praviti budućnost - rekao je Efendić.

Osvrnuo se i na događaj od prije manje od dva mjeseca. 

- U ovoj dvorani smo obilježili Dan Armije RBiH, 15. april. Obratio se general Atif Dudaković. Sutradan Sud BiH, koji njemu sudi za navodne ratne zločine, njega poziva zbog obraćanja, da ga ponovo pritvore zato što je govorio o onome što je bila BiH. Kako mi dođosmo do toga i čiji je to Sud koji našeg generala danas sudi, koji je osudio generala Sakiba Mahmuljina, koji je sve heroje Armije poredao po nekim optužnicama. Kako stigosmo da imamo Sud koji ima cilj da sve izjednači, da izjednači Armiju RBiH i one koji su BiH napdali. Da nije bilo generala Dudakovića ne bi bilo BiH, ne bi bilo ni tog suda. Prevarili su nas - istakao je Efendić.

- Ona riječ kompromis, kad god je neko kaže, da znate neka je prevara u pitanju. I moramo se toga dobro čuvati. Mi smo se odrekli himne BiH, BiH šuti, njena himna jedina nema teksta, odrekli smo se zastave BiH u ime nekog jedinstva, nekog dogovora. Formirali smo institucije koje danas sude one koji su odbranili BiH. Formirali smo poresku upravu, plaćamo porez, tim porezom upravljaju oni koji bi danas srušili BiH. Moramo dobro otvoriti oči. Gdje je bila Armija RBiH, narod koji je branio, onakva BiH kakvu su branili, ona bi nam danas svima trebala o jedino je pravo rješenje - dodao je Efendić.

Kazao je da "ovo što pokušava praviti međunarodna zajednica sa onima koji su otvoreni rušitelji BiH neće nas dovesti do zelene grane, do pravog rješenja".

- Moramo dobro otvoriti oči u budućnosti. To nam se desilo jer nismo dobro otvorili oči. Nije nebitno kome dajete institucije BiH. Ne možete ih dati nekome ko je otvoreno protiv države. Zato je važno da budemo potpuno budni i danas 30 godina nakon agresije. I da pomislimo kako je generalu Dudakoviću, generalu Mahmuljinu, ljudima za koje znamo da su časno odbranili državu, bez ratnih zločina, kada ih proganja ova država. Ne smijemo o tome šutjeti, biti ova himna koja šuti. Pozivam vas da budemo Bosna koja priča, govori o herojima, Armiji, što je naš doptrinos civilizaciji.

Ako se tako budemo odnosili prema prošlosti, imamo šansu za budućnost - rekao je Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.