open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Ostali bez velikih novaca: Koliko su Real i Barcelona izgubili otkazivanjem ICC-a?
Turnir na kojem se od 2013. godine pripremaju veliki fudbalski klubovi toko ljeta, International Champions Cup (ICC), otkazan je zbog koronavirusa.
11.04.2020. u 11:26
get url
text

Ovaj potez svakako će biti ozbiljan finansijski udarac velikim evropskim timovima kao što su Barcelona i Real Madrid.

- S obzirom da nije jasno kada će distanca u društvu biti ukinuta i s obzirom na neizvjesnost oko međunarodnog fudbalskog kalendara, te na mogućnost da se domaća prvenstva i takmičenja UEFA-e nastave u augustu, ICC turnir nije održiv ovog ljeta - saopćio je u petak navečer Daniel Sillman, direktor američke kompanije Relevent Sports.

Relevent je trebao organizirati taj turnir u augustu u SAD-u i Aziji.

Za četiri mjeseca Real Madrid i Barcelona namjeravali su se vratiti u Sjedinjene Američke Države gdje su trebali naplatiti ozbiljne sume za još jedan "američki" El Clasico, drugi nakon onog iz Miamija 2017. godine.

Učešćem na ICC-u Real je prošle godine zaradio 12 miliona eura neto, i među onima je koji zarađuju najbolje od ovog turnira, piše AS.

Kraljevi po prijateljskom susretu zarade tri miliona eura, baš koliko i Barcelona, Manchester United i Bayern, a kojima će se priključiti aktuelni evropskiprvak Liverpool.

Otkazivanjem turnira najlošije su prošli upravo španski velikani. Naime, nagrada za međusobni dvoboj utrostručila bi se. Ne bi iznosila tri već bi oba kluba dobila po devet miliona eura, tvrdi AS.

Uz pomenuti El Clasico ljuti rivali trebali su odigrati još tri utakmi, pa je jasno da su otkazivanjem ICC-a ostali bez ukupno 18 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.