open-navfaktor-logo
search
Sjednica Glavnog odbora
Ostaje u PDA i u politici: Kukić odstupio s čela stranke i dobio nasljednicu
Mirsad Kukić odstupio je s mjesta predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA), a zamijenit će ga njegova dugogodišnja bliska saradnica Elzina Pirić.
23.01.2022. u 17:19
get url
text
Elzina Pirić i Mirsad Kukić

PDA je danas održala sjednicu Glavnog odbora na kojoj su izabrani potpredsjednici stranke, članovi Predsjedništva te rukovodstvo Glavnog odbora.

- Podnio sam ostavku, a nova predsjednica je Elzina Pirić, koja je od osnivanja stranke do stranačkog Kongresa bila zamjenica. Održali smo konsultacije i sve odluke su prošle jednoglasno - rekao je Kukić.

On nije želio spekulirati o tome da će nastaviti voditi stranku iz sjene, ali je rekao da ostaje član PDA u nižim organima u koje je izabran.

- Ja ću se prestati baviti politikom kada dođe do promjene Ustava i Izbornog zakona, da riješimo problem vitalnog nacionalnog interesa i domova naroda. Do tada je svako ko je dobronamjeran potreban ovoj zemlji - rekao je Kukić i poručio "da rata neće biti, a izbori će biti održani".

Podsjećamo, američki State Department stavio je Kukića na crnu listu, jer je "učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi". Njegova stranka trenutno je u vlasti u Tuzlanskom kantonu zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Našom strankom (NS) i Savezom za bolju budućnost (SBB).

- Vlada TK je pozitivno iznenađenje, jer je krenula u neke poslove u koje ranije nisu išli, da pokreću neke procese i rade transpaerentno. Ušli su u borbu protiv sistemske korupcije, koje ne smije biti. Mislim da izuzetno funkcionira s određenom količinom novca koji dobije s višeg nivoa. Mi se zalažemo od početka za pravedniju raspodjelu prihoda, a ova Vlada se sada uvjerila da je to tako - rekao je Kukić.

Nova predsjednica PDA Elzina Pirić je rekla da je potez predsjednika Kukića, nakon izrečenih sankcija džentlmenska rukavica u lice svim liderima i političarima u BiH, koji se nađu pod sankcijama SAD-a, da odstupe.

- Mi ćemo nastaviti biti politička snaga koja nudi promjene, razgovor i dijalog i teži mirnoj evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine - kaže Pirić.

Ona je komentirala i to hoće li Kukić i dalje voditi stranku i rekla da uvijek dolazi do smjene generacija.

- Predsjednik Kukić je dio ovog pokreta, napravio je sistem u kojem su kvalitetni ljudi koji znaju razmišljati svojom glavom, ali i posavjetovati se sa mudrom glavom, koja zna puno više od nas, jer je mudrost na njegovoj strani, a energija i rad su pred nama. Mi nećemo odustati od borbe protiv kriminala i korupcije - poručila je Elzina Pirić.

Ona je rekla i da je formirana medijska slika Kukića koja ne odgovara istini.

- Da pitate neku nanu kako zamišlja tog velikog Mirsada Kukića ona očekuje čovjeka od 210 centimetara i 200 kilograma i ne znam kakvu aždahu. Mirsad Kukić je intelektualac, doktor rudarskih nauka, koji je mnogo dao ovoj zemlji. Nažalost, nije dobio mnogo zauzvrat, osim montiranih sudskih procesa i javnog linča - rekla je Pirić.

Elzina Pirić postala je poznata po izjavama o Kukiću, pa je, između ostalog, o njemu rekla da je "zvijezda vodilja svih građana Banovića" i da je sunce usijalo u Banovićima kada je majka Mevla rodila Mirsada Kukića.

Za generalnog sekretara PDA danas je izabran Samir Imamović, predsjednik Glavnog odbora je Jakub Suljkanović, potpredsjednici stranke su Nesib Serhatlić, Azra Pašalić, Mujo Puzić i Senad Alić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.