open-navfaktor-logo
search
Centar Vladimir Nazor
Osobe s poteškoćama u intelektualnom razvoju žele da žive od svog rada
Dvadeset i pet učenika srednje škole koji izučavaju tkalački, keramičarski, drvarski i svjećarski zanat, zahtijevaju da nakon 21 godine rade u preduzeću koje bi osnovao Centar "Vladimir Nazor"
05.09.2018. u 08:14
get url
text

Sarajevski Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" obilježio 50 godina rada i sada je najreprezentativnija bosanskohercegovačka ustanova koja odgaja, educira i rehabilitira učenike s poteškoćama u intelektualnom razvoju.

Školu pohađaju učenici od ranog predškolskog uzrasta do odrasle dobi. U proteklih pola stoljeća Centar "Vladimir Nazor" razvijen je u kvalitetnu instituciju prepoznatljivu po svojim dostignućima, koja se približavaju evropskim standardima u odgoju obrazovanju i rehabilitaciji djece i mladih s intelektualnim teškoćama.

- U Centru se nalazi Odjel za promatranje i dijagnostiku, Dnevni centar - rana intervencija, dva odjeljenja od prvog do devetog razreda osnovne škole, Radionica za radno osposobljavanje, Mobilni stručni tim i Odjel za edukaciju i rehabilitaciju u kući - kaže za Faktor Mersudin Kadrić, direktor Centra.

U ovoj školskoj godini upisano je 140 učenika od prvog do devetog razreda i 25 učenika srednje škole koji izučavaju tkalački, keramičarski, drvarski i svjećarski zanat.

- Zanate izučavaju djeca od 17 do 21 godine starosti. Sve što djeca naprave izloži se u Centru i svi koji žele mogu kupiti predmete i ukrase koje su napravila ova djeca. Od onoga što prodamo kupujemo materijal da bi djeca mogla nastaviti da rade svoj posao. Najviše posla imamo kada su praznici i jave nam se neke kompanije koje kupuju naše proizvode. Centar se ne može baviti prodajom, pa kompanije naruče šta žele da napravimo, a onda nam daju donaciju za to što smo napravili – pojašnjava Kadrić.

Da bi učenici koji napune 21 godinu mogli i dalje raditi mora se mijenjati zakon, jer poslije toga oni ne mogu ostati u Centru.

- Već godinu intezivno radim na tome da osobe koji su napunile 21 godinu ostanu i dalje raditi svoj posao bar do 50 godina starosti. Mora se napraviti novo sistemsko rješenje u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH. Treba se mijenjati Zakon o obrazovanju odraslih i da za ovu kategoriju učenika otvorimo takozvane zaštitne radionice, koje će zapošljavati te osobe koje su napunile 21 godinu. Oni bi mogli nastaviti da rade i sve što proizvedu da plasiraju na tržište – predlaže Kadrić.

Na ovaj način zbrinule bi se osobe sa poteškoćama u razvoju koje mogu obavljati određene poslove i dobivati plaću.

- U realizaciji ove ideje pomaže nam Ministarstvo za socijalnu politiku KS, a obratit ćemo se i Fondu za profesionalnu rehabilitaciju za zapošljavanje, jer oni mogu dati dobru podršku da uradimo ovaj projekat. U ovome nam mogu pomoći u firme koje po zakonu na svakih 25 zaposlenih mora primiti jednu osobu sa poteškoćama u razvoju. Mali je broj firmi koje prime na posao osobe sa poteškoćama u razvoju, a umjesto toga firme mogu sredstva uplatiti Fondu za profesionalnu rehabilitaciju za zapošljavanje. Ova sredstva pomogla bi nam da Centar "Vladimir Nazor" napravi jedno socijalno preduzeće u kojem bi zapošljavali ove osobe. Bili bi u stalnom radnom odnosu, imali bi plaću, zdravstveno i socijalno osiguranje i to bi bilo odlično rješenje – veli Kadrić.

Mersudin Kadrić

Ministarstvo obrazovanja KS finansira u potpunosti rad Centra i neke svoje projekte provode zahvaljujući donacijama. Ovo je kantonalna ustanova i pravo upisa u školu u Centru imaju osobe koje žive na području Kantona Sarajevo.

Svake godine povećava se broj djece koje borave u Centru, a neki roditelji i doseljavaju u Sarajevo kako bi zbrinuli svoju djecu, jer u mjestima gdje stanuju nemaju mogućnosti za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju, otkrio nam je Kadrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.