open-navfaktor-logo
search
Upornost se isplati
Osnažene žene, osnažena ekonomija
Osnažene žene je priča o tri nevjerojatne žene iz Republike Sjeverne Makedonije koje su uprkos svemu uspjele postati uspješne poduzetnice, nudeći inspiraciju drugim ženama i djevojkama u zemljama jugoistočne Evrope (JIE). One su živi dokaz da kada žene imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci, njihove porodice i zajednice će napredovati i biti uspješne.
22.11.2021. u 11:44
get url
text
Osnažene žene

Jasmina Kotevska iz Suvodola kod Demir Hisara je diplomirana istoričarka umjetnosti, ali kaže da je njen poziv ovčarstvo:

- Ovčarstvo je porodična tradicija koja izumire. Poljoprivreda je za mene bila jedina preostala opcija. Kada sam tek počela raditi s ovcama, počela sam razvijati osjećaj discipline i odgovornosti. Mislim da je to pozitivno utjecalo na moju ličnost. Smatram da su žene savršeno sposobne da obavljaju muške poslove, i obratno.

Ekonomsko osnaživanje žena je proces transformacije koji pomaže ženama da povećaju svoje pravo na ekonomske resurse i moć donošenja odluka. Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena trasira put za smanjenje siromaštva i za ravnopravnost muškaraca i žena. Za mnoge žene nije lako žonglirati s brojnim ulogama dok se brinu o porodici, ali je trud nagrađen neovisnošću i mogućnostima.

 

Vangelina Parmačka iz sela Budinarci kod Berova je poljoprivrednica i vlasnica poljoprivrednog imanja. Ona kaže da ima mnogo svakodnevnih izazova. Ipak, njena poruka je jednostavna

- Vođenje poljoprivrednog imanja je izazov za mene kao ženu jer moram raditi i u polju i na imanju, a da i dalje obavljam svoje dužnosti majke i domaćice. Žene, budite hrabre, budite vlasnice svojih poljoprivrednih imanja, jer gdje god odlučite da aplicirate, dobit ćete dodatne bodove!

Irena Naumoska iz Gorneg Konjskog kod Ohrida kaže da je imala punu podršku svog muža kada je pokrenula porodični biznis iako nije vlasnica zemlje:

- U početku je bilo teško prihvatiti ženu koja vodi biznis. Moj muž se nikada nije protivio činjenici da ja vodim posao. Imam njegovu punu podršku. Dakle, sve što radimo, radimo zajedno. Vlasnica sam biznisa, vodim restoran, ali nisam vlasnica imanja. Zemljište je i dalje u vlasništvu roditelja mog muža. To ponekad može biti prepreka jer nemamo pravo da apliciramo za neke grantove državnih institucija ili strane grantove. Ali ako ste posvećeni nečemu, nikada nemojte odustati! 

Ove tri žene, kao i žene širom svijeta, otporne su i snalažljive ekonomske akterke koje prevazilaze uporne, rodno zasnovane barijere u nastojanju da ostvare ekonomsku sigurnost za svoje porodice i zajednice.

Žene daju ogroman doprinos privredi, bilo da to čine u preduzećima, na farmama, kao preduzetnice ili uposlenice, ili radeći neplaćeni posao pružanja njege kod kuće. Ekonomsko osnaživanje žena je u centru inkluzivnog ekonomskog razvoja i prosperiteta.

Ekonomije širom svijeta su otpornije, produktivnije i inkluzivnije kada umanjuju rodne nejednakosti i aktivno podržavaju ravnopravno učešće žena u svim sferama života. Zato zemlje JIE trebaju udvostručiti svoje napore da proaktivno informišu i obrazuju žene o njihovim ustavnim i zakonskim pravima na pristup, vlasništvo i suvlasništvo nad zemljištem i drugim oblicima imovine, finansijske usluge, nasljedstvo i prirodne resurse.

Regionalni projekti Podrška ekonomskoj diverzifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi i Otvoreni regionalni fondovi za pravnu reformu u jugoistočnoj Evropi koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju podržavaju žene kako bi ostvarile svoj ekonomski i društveni potencijal. Jedan od ciljeva je osnaživanje žena iz ruralnih područja da ostvare svoja prava na zemljište, liderstvo, mogućnosti i izbore, kako bi mogle prodavati svoje proizvode i dati snažan doprinos inkluzivnom ekonomskom rastu.

Uz ovakvu podršku, žene su osnažene da izgrade bolji život, ostvare veći prihod i kreiraju biznise koji obezbjeđuju radna mjesta i podstiču lokalnu ekonomiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.