Osmić u sudnici: Čaušević vedrio i oblačio u UIO koju je uništio i treba da se stidi

objavljeno: 08.03.2018. u 14:16

Na suđenju Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, svjedok državnog tužilaštva ispričao je da je 2007. došao do saznanja o kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i da je odlučio da formira sindikat.

Mehmedalija Osmić je rekao da je atmosfera rada u UIO-u bila nikakva i da je bivši direktor Čaušević imao kontakte s nečasnim ljudima, kriminalcima.

- Žalili su se ljudi, jedva su disali. Kad on treba da dođe negdje, bježali su po kancelarijama - naveo je Osmić.

Čaušević je, prema svjedokovim riječima, pisao naredbe, koje su često mijenjane, o tome gdje će se cariniti tekstil, a cilj svega, istakao je Osmić, bila je pljačka.

- Među ljudima je bila priča o "Keminim kamionima" koji su bili u vlasništvu onih koji su s njim bili "u talu". To su bili kamioni Sedineta Karića i Sadikovića - kazao je Osmić.

Sa Čauševićem je svjedok, kako je rekao, komunicirao najčešće putem medija, naglasivši da je optuženi bio instruisan u UIO-u da bi se vršile pljačke.

- Čaušević je vedrio i oblačio u UIO-u dok je bio direktor - ustvrdio je svjedok i dodao da je na sudu tužio Čauševića i dobio spor, ali da mu šteta nije plaćena.

Na pitanje odbrane, svjedok je odgovorio da u svojim kontrolama nije našao nikakve nezakonitosti na strani optuženog, da protiv Čauševića nema ništa lično, ali ima protiv njegovog rada. Dodao je da Čaušević nije ustrojio UIO – "jer je došao na gotovo".

Prilikom ispitivanja svjedok je Čauševiću kazao da je uništio UIO i da ga treba biti stid, piše BIRN.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Drugi svjedok Nebojša Mihajlović je rekao da je njegova knjigovodstvena agencija u Brčkom sarađivala s firmom "Eko san" i da je najčešće kontaktirao s Kasimom Sadikovićem. Kada je Kasim bio bolestan, svjedok je, kako je kazao, kontaktirao s njegovim sinom Anesom Sadikovićem i komunikacija se najčešće odvijala ako bi se javili problemi s carinskim i poreznim kontrolama.

Svjedok Džemal Škrijelj je ispričao da je pet godina radio u administraciji "Eko sana", kada je sarađivao s Kasimom Sadikovićem.

Prema svjedoku, nakon što se Kasim razbolio, kontakt je prešao na njegovog sina Anesa Sadikovića. Spomenuo je svjedok i da se "Eko san" bavio uvozom iz Turske, Mađarske i Kine, te da su, po potrebi, pružali administrativnu podršku firmi "Janus".

Nastavak suđenja je 29. marta.