open-navfaktor-logo
search
Saopćio Krizni štab
Osmi slučaj u HNK: U Covid-bolnici u Mostaru preminula starija žena
U Covid-bolnici SKB-a Mostar tokom noći preminula je žena (88) iz Mostara, koja je i ranije imala ozbiljnih zdravstvenih problema, saopćeno je na press-konferenciji Kriznog štaba HNK.
17.04.2020. u 13:25
get url
text

- Od 214 pacijenata u našoj Covid-bolnici je 40 bolesnika, ostali su bili lakše bolesni i liječeni su u kućnoj izolaciji, što je u postotcima 18,6 posto s prostora cijelog kantona - rekao je dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog.

Tokom posljednja 24 sata testirano je 170 uzoraka na COVID-19, a nijedan od njih nije bio pozitivan.

Dosad je na području HNK-a evidentirano 215 slučajeva zaraze. Broj testiranja dosta je povećan u posljednje vrijeme pa se u jednom danu testira između 100 i 150 uzoraka.

Od dolaska koronavirusa u HNK-a, na Odjelu za COVID-19 SKB-a liječilo se 40 pacijenata. Prosječna starosna dob liječenih iznosila je 64 godine. Najmlađi pacijent imao je 18, a najstariji 89 godina. Dosad je na području ovog kantona od COVID-a 19 preminulo osam osoba. Jedna je s područja Čapljine, po dvije iz Čitluka i Mostara te tri iz Konjica.

Prosječna starost umrlih je 73 godine. Doktor Jurica Arapović i na današnjoj konferenciji za medije apelovao je na stanovništvo da se pridržava izrečenih mjera te da bez obzira na proljetno vrijeme ne odlaze u šetnje u kojim se ne poštuje socijalna distanca i naredbe koje se odnose na nošenje maski i rukavica.

- Borba nije gotova. Nismo došli ni do vrhunca. Zbog toga preporuka da se strogo pridržavamo onoga što se zapovijeda - rekao je Arapović.

Tokom jučerašnjeg dana izdato je 46 rješenja o samoizolaciji, a ukupno je od početka pandemije u ovom kantonu izdato 2.628 ovakvih rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.