-Jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu, a time i entitetu RS je politika Milorada Dodika. To se i danas jasno vidjelo tokom njegovog javnog istupa u Beogradu, gdje je ponovo prijetio "samoopredjeljenjem i otcjepljenjem- kazao je ministar civilnih poslova BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović.

Naglasio je da srpski narod u BiH ne treba da bude zabrinut zbog Deklaracije SDA, jer se njome, kako je istakao, zagovaraju dijalog, konsenzus i ustavne reforme za koje je potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu, s ciljem pune ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH.

- I ništa se nikome ne nameće. Ali, srpski narod u RS-u itekako bi trebao da bude zabrinut zbog isključive, prijeteće i avanturističke politike koju im nameće Milorad Dodik, a čije posljedice mogu biti pogubne, prije svega za taj entite - poručio je Osmanović.

Dejtonski sporazum je, istakao je Osmanović, vrlo jasan.

- Po njemu entiteti nemaju nikakvo pravo na samoopredjeljenje, koje posljednjih dana Milorad Dodik vještački izmišlja, opasno napuštajući dejtonski okvir, kao jedini garant mira i stabilnosti u BiH, ali i regiji. Stoga smatramo pragmatičnim stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su potrebni uzdržanost i dijalog, kao i stav da Srbija kao potpisnica također ima jasnu obavezu da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum. S druge strane, nedosljedan je izostanak reakcije predsjednika Srbije na Dodikove prijetnje samoopredjeljenjem i otcjepljenjem, kao i ranije na Deklaraciju SNSD-a kojom se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Očekujemo od Vučića, koji predstavlja državu potpisnicu Dejtonskog sporazuma, da se potpuno jasno odredi o Dodikovim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH - naveo je Osmanović.

Naglasio je da je BiH potrebno jačanje stabilnosti i mira, kroz poštivanje Ustava i zakona, provođenje potrebnih reformi za napredak BiH na euroatlanskom putu, te na ekonomskom jačanju i poboljšanju životnog standarda.

Tome, poručio je, svi u BiH treba da se posvete, umjesto pokušaja da silom i ucjenama nametnu svoju politiku, kao što to radi Dodik.