open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
Osmanović: Tihić će ostati upamćen kao smiren i tih, ali jako ustrajan političar
Adil Osmanović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istakao da je Tihić kao političar bio omiljen kod prijatelja i kolega, a poštovan i uvažavan od strane lidera drugih političkih stranaka u BiH
25.09.2019. u 14:16
get url
text
Adil Osmanović na obilježavanju

Danas je u Bosanskom Šamcu polaganjem cvijeća, učenjem dove i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Adil Osmanović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istakao da je Tihić kao političar bio omiljen kod prijatelja i kolega, a poštovan i uvažavan od strane lidera drugih političkih stranaka u BiH.

- Sulejman Tihić će ostati u javnosti upamćen kao smiren i tih, ali jako ustrajan političar koji je trasirao politiku SDA u nekoliko riječi " korak po korak ali stalno naprijed". Posebno treba istaknuti njegov državni i politički angažman kao člana Predsjedništva BiH, jer je u tom periodu naša država dobila značajne institucije i provedene su najznačajnije reforme od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Takva politika je BiH nepovratno usmjerila u pravcu Evropske unije i NATO saveza – kazao je Osmanović.

Izdvojio je u tom kontekstu "aprilski paket" ustavnih reformi, čijim su obaranjem, dodaje, zaustavljeni reformski procesi.

- Da su tada usvojene te ustavne reforme, danas bi naša država bila puno bliže i EU i NATO savezu. Ovdje, u ovom prelijepom bosanskom gradiću Bosanskom Šamcu, želim da istaknem još jednu posebnu vrlinu i dalekosežnu političku viziju Sulejmana Tihića. Pored mnogih drugih poslova, obaveza i aktivnosti kojima se bavio, nikada nije dozvolio da povratak nas Bošnjaka i Hrvata na ove prostore ne bude u samom vrhu prioriteta politike SDA. Svojim amandmanima na Ustav ovog entiteta, kao i aktivnim učešćem u donošenju mnogih kvalitetnih zakona, radio je na popravljanju pozicije bosnjačkog i hrvatskog naroda u ovom entitetu. Na kraju, njegova najsnažnijija poruka je bila i da nakon svoje smrti njegov mezar bude ovdje u BosanskomSamcu. Time je poslao najjaču poruku nama koji smo protjerani sa ovih prostora da nikada ne treba odustati - kazao je Osmanović.

{$galerijaFotografija}

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.

Godišnjica smrti Sulejmana Tihića, 25. septembar 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.