Kazao je to šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, koji je prijedlog ocijenio kao diskriminatoran i u direktnoj je suprotnosti sa modernim civilizacijskim vrijednostima.

VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

Osmanović je kazao kako Bosna i Hercegovina ima obavezu da ukloni sve oblike diskriminacije iz svog ustavnopravnog sistema kako bi postala punopravna članica Evropske unije, a ne da produbljuje postojeću neravnopravnost.

- Prijedlog HDZ-a BiH je suprostavljen svim ugovorima i vrijednostima na kojima počiva Evropska unija, ali i suštini Bosne i Hercegovine kao multietničke države slobodnih i ravnopravnih građana. Od HDZ-a BiH očekujemo da prihvate zakone koji su obaveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije, a ne da njihovim odbijanjem i predlaganjem diskriminatornih rješenja dodatno otežavaju i usporavaju evropski put - zaključio je Osmanović.