open-navfaktor-logo
search
Susret u Novom Gradu
Osmanović: Prioritet je zdravstvena zaštita i njega boračke populacije u Kantonu Sarajevo
Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović održao je sastanak sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem, predstavnicima koordinacije boračkih udruženja i Komisije za boračka pitanja Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo. Sastanku, koji je održan u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo prisustvovao je i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.
19.12.2022. u 10:57
get url
text
Općina Novi Grad

U uvodnom izlaganju predsjedavajući Selimbegović istakao je da je ministar otvoren za razgovor o svim temama koje tište boračku populaciju, te da je sastanak organiziran kako bi borci i članovi njihovih porodica, putem boračkih udruženja, iz prve ruke dobili informacije od ministra o ostvarivanju svojih prava.

Na sastanku su izneseni prijedlozi za bolja i efikasnija rješenja prilikom rješavanja potreba boračke populacije pri zapošljavanju, pružanju zdravstvene zaštite, prava na banjsko liječenja, klimatsku rehabilitaciju, kao i ostvarivanja drugih prava boraca i članova njihovih porodica koja proizilaze iz Zakona o dopunskim pravima boraca.

Istaknuta je zajednička spremnost za rješevanje potreba boračke populacije, a predstavnici boračkih udruženja iskazali su punu podršku ministru Osmanoviću, za trud i rad koji je uložio u proteklom periodu, kroz višemilionska izdvajanja budžetskih sredstava i omogućavanja velikom broju demobiliziranih boraca, ratnih vojnih invalida, članovima njihovih porodica i porodica poginulih boraca da ostvare prava.

- Ukupno je oko 9,6 miliona maraka izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo za Novi Grad po raznim osnovama dopunskih i osnovnih prava boraca, što je za oko dva miliona maraka više u odnosu na prošlu godinu. Subvenciju za sve vrste grijanja dobilo je 1.200 ljudi u iznosu od po 500 KM. Tri stotine boraca ove godine je otišlo na klimatsku rehabilitaciju, 1.100 na banjsko liječenje iz Kantona Sarajevo, a dodijeljena je socijalna pomoć i pomoć u liječenju za više od 5.000 osoba. Do kraja godine će biti završen konkurs za stipendiranje 2.100 stipendista, studenata 2. i 3. ciklusa studija iz boračke populacije. U ovoj godini je za 200 šehidskih porodica riješeno stambeno pitanje, tako da više nema liste čekanja - istakao je ministar Osmanović.

Obzirom da je boračka populacija, iz godine u godinu sve starija, ministar Osmanović je istakao da će se u predstojećem periodu raditi više po pitanju zdravstvene zaštite i njege, te je u planu i osnivanje veteranskog odjela pri Općoj bolnici "Prof. dr. Abdulah Nakaš", kao i Odjela pri domovima zdravlja za veterane, kako bi oni imali prednost prilikom ljekarskih pregleda.

Također, ministar Osmanović je najavio i digitalizaciju sistema, kojim će biti obuhvaćena kompletna boračka populacija, što  će doprinjeti bržem i lakšem ostvarivanju prava i rješavanju pitanja boraca i članova njihovih porodica.

Tokom sastanka istaknuto je da na području Novog Grada Sarajeva ima 3.500 invalida i oko 2.000 porodica šehida i poginulih boraca, te da Općina u saradnji sa koordinacijom boračkih udruženja obilježava 33 značajna datuma i događaja iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata, kako bi sačuvala memoriju sjećanja na sva dešavanja iz perioda 1992-1995. godine. U tom smislu, iskazana je spremnost da se u narednom priodu standardizira protokol obilježavanja značajnih datuma i ličnosti.

- Mi želimo da standardizujemo sve što se tiče obilježavanja značajnih datuma i događaja i da saradnja Općine i Ministarstva bude na tom nivou. Trenutno se značajni datumi iz perioda naše bliske prošlosti obilježavaju vrlo raznoliko i neusklađeno, želimo da napravimo jedan standard i da se obilježavanjima tih događaja da veći značaj, te da se značajniji događaji, kao što je obilježavanje pogibije heroja Novog Grada, izdignu na veći i značajniji nivo, da se ti događaji omasove, da pozovemo goste iz drugih općina i druge nivoe vlasti. To nam je jedan od prioriteta - rekao je predsjedavajući Selimbegović i dodao:

- Također su za nas jako značajni projekti Dom oslobodilaca, Memorijalni kompleks Žuč, kao i Tunel Dobrinja – Butmir, i naš interes je da se ti projekti završe što prije. Izdvojena su sredstva iz kantonalnog budžeta, i mi ćemo iz općinskog budžeta također podržati te projekte, kako bi ih što prije realizirali - kazao je Selimbegović, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.