open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba SDA
Osmanović pozvao šefove klubova u Parlamentu EU-a da iniciraju sankcije secesionistima u BiH
Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović obratio se šefovima klubova zastupnika u Evropskom parlamentu povodom kontroverznog "non-papera" u kojem se promovira ideja prekrajanja državnih granica na Zapadnom Balkanu.
23.04.2021. u 13:11
get url
text

Osmanović je od institucija Evropske unije (EU) zatražio izricanje sankcija za one koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da je ovo trenutak u kojem demokratske snage u EU moraju podići svoj glas i konkretnim postupcima jasno poručiti onima koji nastoje narušiti njene principe i ugroziti stabilnost na kontinentu da su takve ideje neprihvatljive.

- Vjerujem u odlučnost demokratskih snaga i očekujem da će Evropski parlament već na narednoj sjednici nedvosmisleno odbaciti i osuditi sporni "non-paper", te da će inicirati sankcionisanje onih koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope – poručio je Osmanović.

Šef Kluba SDA, u izjavi za javnost, također podsjeća da je EU još 21. marta 2011. godine usvojila okvir kojim je omogućeno izricanje restriktivnih mjera protiv fizičkih i pravnih lica čije djelovanje podriva suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te ozbiljno ugrožava sigurnosnu situaciju, a da je taj okvir još jednom potvrđen u martu ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.