- Ono što smatram da je Ministarstvo civilnih poslova BiH do sada propustilo da uradi je da bude u stalnom zasjedanju konferncije ministara zdravlja, a njom predsjedava ministar civilnih poslova. Ta konferencija ministara zdravlja, znači dva entitetska i distrikta Brčko, trebala je da redovno prati dešavanja, kako na svjetskom tržištu kada je u pitanju vakcina, tako i preko COVAX-a, te da na vrijeme reaguje preko Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Vijeća ministara, da ide u direktne razgovore i pregovore. Za mene je neshvatljivo da mi nemamo tu snažnu koordinirajuću ulogu kada u pitanju Ministarstvo civilnih poslova BiH, niti imamo precizne pokazatelje koliko koji entitet i distrikt Brčko bi trebali u datom momentu da dobiju vakcina koje su potrebne – istakao je Osmanović.

Istakao je kako se Ministarstvo u ovom slučaju nije nametnulo kao relevantna isntitucija.

- Odnosno, nije se nametnulo kao ministarstvo koje bi to sve držalo pod svojom kontrolom, koordiniralo i davalo na vrijeme informacije Vijeću ministara kako stvari stoje i u kojem pravcu se treba rješavati. Umjesto toga, rekao bih da su vrlo rado to prepustili entitetima i kantonima. Ljudi su na to bili prinuđeni jer vide da nema nekih ozbiljnijih poteza, pa vidimo da su entiteti, pa čak i kantoni krenuli da pokušavaju odraditi direktnu nabavku vakcina – zaključio je Osmanović.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u ime BiH, sredinom septembra prošle godine potpisala je ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci 1.232.000 doza, putem COVAX mehanizma, izjavivši tada da će naša zemlja među prvima dobiti vakcinu protiv COVID-19.

Iako su tadašnje riječi Gudeljević "da će BiH među prvima dobiti vakcinu", kod građana prihvaćene sa olakšanjem i vratile nadu da ćemo se uspješno izboriti sa pandemijom, do ovog trenutka, dok je u svijetu u 57 država vakcinisano više od 71 milion stanovnika, u BiH putem COVAX mehanizma nije stigla nijedna doza.