open-navfaktor-logo
search
Optužbe
Osmanović: Krišto je ignorirala naš zahtjev jer pomaže SNSD-u
Umjesto što pomaže SNSD-u u blokiranju rada Zastupničkog doma, predsjedavajuća Krišto je, pojašnjava Osmanović, dužna da postupi u skladu sa zahtjevom Kluba zastupnika SDA i sazove sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se imenovale komisije i omogućio rad tog zakonodavnog tijela
25.06.2019. u 11:44
get url
text

Osim što su jučerašnjim nedolaskom spriječili održavanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, SNSD i HDZ, smatra šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović, koordiniranom akcijom su blokirali i zakazivanje sjednice Zastupničkog doma.

Osmanović tvrdi da je predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ), protivno Poslovniku, ignorirala zahtjev Kluba SDA da zakaže sjednicu Zastupničkog doma, iako je, dodaje, poslovnička obaveza Kolegija Zastupničkog doma, na čelu sa Borjanom Krišto, da vodi proces konstituisanja komisija.

- Sve stranke, osim SNSD-a, dostavile su prijedloge za članove svih komisija Zastupničkog doma. Dakle, postoje uvjeti da se imenuju komisije Zastupničkog doma, bez obzira na očigledni pokušaj SNSD-a da nedostavljanjem svojih kandidata blokira taj proces. Jasno je, naravno, da jedna stranka ne može blokirati dovršenje formiranja najvišeg zakonodavnog tijela i njegovih komisija, i to dobro zna i predsjedavajuća Krišto – kazao je Osmanović.

Umjesto što pomaže SNSD-u u blokiranju rada Zastupničkog doma, predsjedavajuća Krišto je, pojašnjava Osmanović, dužna da postupi u skladu sa zahtjevom Kluba zastupnika SDA i sazove sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se imenovale komisije i omogućio rad tog zakonodavnog tijela.

- Formiranje komisija, kao radnih tijela, znači okončanje formiranja Parlamentarne skupštine BiH. Nelogično je i neprirodno, i nezabilježeno u demokratskoj praksi bilo gdje u svijetu, da se uporno traži formiranje izvršne vlasti, prije nego što je dovršeno formiranje zakonodavne vlasti. Tražimo od HDZ-a i SNSD-a da prestanu sa blokadama kako bi se moglo dovršiti formiranje zakonodavne, a zatim i izvršne vlasti u BiH – zaključio je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.