- Potpuno je nedopustivo da jedan visoki zvaničnik države Bosne i Hercegovine širi animozitet koji može rezultirati ugrožavanjem sigurnosti međunarodnog diplomatskog osoblja. Jedna je stvar politička rasprava, a druga ugrožavanje ljudi što je protivzakonito i ispod granice dostojanstva normalnog državnog zvaničnika - poručuje Osmanović.

U saopćenju za javnost se ističe da je ključna greška OHR-a, čak u većoj mjeri i Vijeća za implementaciju mira, to što nisu na vrijeme zauzeli odlučniji stav prema Dodiku u smislu direktnijeg adresiranja i sankcioniranja njegovog destruktivnog i antidejtonskog ponašanja. On jedan dan, navodi Osmanović, omalovažava pomoć Evropske unije i širi mržnju prema Briselu, drugi dan ugrožava osoblje OHR-a, a neprestano vrijeđa državu BiH i narušava Dejtonski mirovni sporazum.

-Destruktivno i arogantno ponašanje Dodika je omogućeno pasivnim ponašanjem PIC i OHR koji nisu odlučnije i na vrijeme reagirali na njegove istupe. Krajnje je vrijeme da PIC, OHR i Evropska unija slijede primjer SAD-a i preduzmu odlučnije mjere prema Dodiku, po principu individualne odgovornosti - navodi Adil Osmanović u saopćenju za javnost.