open-navfaktor-logo
search
Predsjednica Kosova
Osmani: Neću se sastati sa Vučićem, on je nastavak mentaliteta 90-ih koji je doveo do rata
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podnijeti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU - Zapadni Balkan nije mjesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
06.12.2022. u 14:35
get url
text

- Ovo je sastanak EU-a i zemalja zapadnog Balkana, ovo nije mjesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje Evropske unije - rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka, rekla je Osmani.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kosova Albinu Kurtiju, Osmani je odgovorila:

- Nažalost, Vučić je nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 90-ih. I to je mentalitet koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila. To je mentalitet koji svi treba da odbace. I ono što Kosovo demonstrira ovih dana je potpuna suprotnost Vučiću, time što pružamo ruku saradnje bez obzira na to što nikada nisu tražili oproštaj za zločine koje su počinili. Vjerujemo da je dijalog u kome posreduje EU i koji u potpunosti podržava SAD, jedini način za napredovanje ka postizanju konačnog dogovora fokusiranog na međusobnom priznanju - rekla je Osmani.

Govoreći o očekivanjima od Samita rekla je da Kosovo očekuje da prije svega svi članovi EU-a podrže u potpunosti odluku o viznoj liberalizaciji i time pokažu podršku Kosovu.

Ona je ponovila da je Kosovo najevropskija od svih zemalja, da je vlada u Prištini u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa EU-om, da se pridružila svim sankcija protiv Rusije i odbacila sve maligne utjecaje Rusije i Kine, te da očekuje podršku EU-a za Kosovo.

Osmani je također rekla da bi podrška viznoj liberalizaciji Kosova značila i jasan signal da ima značaja da li jedna zemlja podržava evropske zemlje ili ne:

- Ponekad postoje, priznajem, zagonetne poruke koje se šalju. Jer vi sa jedne strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa EU-om, a sa druge strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa Putinom. One ne treba da budu tretirane isto. Da li ste uz Ukrajnu ili ste uz Rusiju, treba da ima značaja. Treba da bude važno da li ste uveli sankcije ili ne. To je signal koji EU treba veoma jasno da pošalje. Najmanje što treba od zemalja zapadnog Balkana da se očekuje jeste da budu na pravoj strani historije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.