open-navfaktor-logo
search
Ekskluzivno za Stav
Osman Mehmedagić o crnoj listi, saradnji sa CIA-om i danima sa Alijom: Četiri su puta u ratu gađali auta u kojima se vozio
Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), dao je ekskluzivni intervju za sedmičnik Stav. 
23.03.2023. u 16:29
get url
text
get url
text

U Stavu ekskluzivno govori o "crnoj listi" i mogućim razlozima zašto se na njoj našao, o svom mandatu u OSA-i, posebno ističući da tokom njegovog rukovođenja nije se desio niti jedan teroristički čin u Bosni i Hercegovini, a prvi put otkriva i detalje svoje prijeratne i ratne službe koju je proveo u pratnji predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića.

FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ/STAV

Kao pripadnik SDB-a, ispričao je Mehmedagić, postao sam član jedinice "Biseri", čete koja je bila zadužena za osiguranje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tadašnjih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada sam postao i lični pratilac rahmetli predsjednika.

Mhmedagić je i nekoliko puta ranjavan u ratu a na pitanje da li je bilo kritičnih trenutaka kada je u pitanju život predsjednika Izetbegovića tokom rata, Mehmedagić je pojasnio:

- Svaki Sarajlija koji je bio u opsjednutom gradu zna da su tada životi svih nas svakodnevno bili ugroženi. Ni predsjednik Izetbegović nije bio izuzetak. Ranije nikada nisam govorio o tome, ali ću sada reći da su četiri puta pogađani automobili kojima se predsjednik tada vozio. Na sreću, samo u jednom slučaju se nalazio u automobilu. Bilo je to na lokaciji Kabalovo Brdo, kada je projektil iz PAT-a pogodio stražnji dio automobila. Srećom bez posljedica.

U drugom slučaju, predsjednikov automobil je pogođen ispred zgrade Predsjedništva, i to samo 10-15 sekundi nakon što smo ga napustili. Ne znam ni jesmo li stigli za sobom zatvoriti vrata Predsjedništva kada je eksplozija odjeknula. Te informacije su se u tom periodu krile kako neprijatelj ne bi znao koliko su bili blizu u svom naumu.

Kako se predsjednik Izetbegović ponašao u tim dramatičnim trenucima, je li uvijek slijedio Vaše upute?

- Predsjednik je bio vjernik i najjednostavnije bih njegovo ponašanje u tim trenucima mogao opisati na taj način. Nikada nisam primijetio ni trunku straha ili panike. Ali naravno da smo svi bili oprezni, da smo poduzimali sve da nivo izloženosti predsjednika bilo kakvoj opasnosti svedemo na najmanju moguću mjeru. U tome je predsjednik poštovao naš profesionalizam i u tom smislu nikada s njim nismo imali nikakvih problema - ispričao je Mehmedagić. 

Ostatak intervjua, između ostalog i u vezi sa crnom listom, pitanjem koje je aktuelno ovih dana, pročitajte u novom broju sedmičnika Stav. 

Stav možete naći na kiscima širom BiH od petka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.