open-navfaktor-logo
search
Iran
Oslobođeno više od 700 zatvorenika nakon pobjede reprezentacije na Svjetskom prvenstvu
Iran je oslobodio više od 700 zatvorenika nakon pobjede nacionalne reprezentacije nad Walesom na Svjetskom prvenstvu u nogometu, objavljeno je u ponedjeljak na pravosudnoj web stranici Mizan Online.
28.11.2022. u 16:29
get url
text

Na toj stranici je objavljeno da je "709 zatvorenika oslobođeno iz različitih zatvora u zemlji" nakon pobjede od 2-0 u petak.

Među njima su "neki koji su uhapšeni tokom nedavnih događaja", navodi Mizan Online, indirektno se osvrćući na demonstracije koje potresaju Iran više od dva mjeseca.

Nisu ponuđani nikakvi dodatni detalji o osobama koje su puštene iz zatvora. 

Proteste koji su u toku pokrenula je smrt 16. septembra Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru, nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja iranskih strogih pravila odijevanja za žene.

Drugi iranski mediji odvojeno su izvještavali da je istaknuta iranska glumica Hengameh Ghaziani puštena uz kauciju nakon hapšenja jer je podržavala proteste.

Dvije najistaknutije osobe privedene zbog protesta su bivši međunarodni nogometaš Voria Ghafouri i disident Hossein Ronaghi, ali i oni su također pušteni uz kauciju, navodi se u medijima. 

Državna novinska agencija IRNA izvijestila je u ponedjeljak da je bivši državni televizijski voditelj Mahmoud Shahriari (63) pušten nakon dva mjeseca zatvora zbog "poticanja na nerede".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.