open-navfaktor-logo
search
Nakon mjesec dana
Oslobođen državljanin BiH kojeg su zarobili pirati
Oslobođeno je dvanaest pomoraca koje su oteli pirati prije više od mjesec dana, tačnije 23. septembra, uz nigerijsku obalu
28.10.2018. u 11:28
get url
text
Pirati 23. septembra oteli 12 pomoraca
Pirati 23. septembra oteli 12 pomoraca

Pomorci koje su pirati oteli uz nigerijsku obalu, među kojima je i jedan državljanin BiH, pušteni su na slobodu.

Oslobođeno je dvanaest pomoraca koje su oteli pirati prije više od mjesec dana, tačnije 23. septembra, uz nigerijsku obalu. Sve članove posade pregledali su doktori i na putu su kući svojim porodicama, potvrdili su iz kompanije u čijem je vlasništvu brod Glarus s kojega su oteti.

Podsjetimo, nigerijski pirati su brod švicarske kompanije Massoel presreli u delti rijeke Niger dok je prevozio žito. Uspeli su se na brod dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi, potom su uništili veći dio komunikacijske opreme. Iz kompanije poručuju da zahvaljuju svima koji su učestvovali u oslobađanju pomoraca, ali detalje osiguravanja njihove slobode neće podijeliti kako ne bi ohrabrili slične pokušaje.

- Massoel želi naglasiti profesionalnost i stoicizam posade broda Glarus i njihovih porodica tokom ovog teškog, traumatičnog i zahtjevnog perioda. Pozdravljamo njihovu hrabrost i pružit ćemo im svu potrebnu podršku u nadolazećim mjesecima - stoji u saopćenju švicarske kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.