open-navfaktor-logo
search
Nevladina organizacija
Oslo: Osnovano Bh. udruženje ljekara i psihologa koji žive i rade u Norveškoj
Cilj  Udruženja, između ostalog, je i  zbližavanje s kolegama u domovini
19.01.2020. u 11:00
get url
text
Nedim Makarević, ambasador

Udruženje ljekara i psihologa koji žive i rade u Norveškoj, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine osnovano je u Oslu.

Nakon više od 25 godina rada i etabliranja u Kraljevini Norveškoj, stvoreni su povoljni uvjeti za okupljanje svih ljekara i psihologa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u jedinstveno udruženje, koje je nevladina organizacija.

Udruženje ima za cilj ima promicanje humanosti te poboljšanje odnosa između  bh. ljekara i psihologa s jedne strane i znanstvenih institucija u Kraljevini Norveškoj s druge.

Također, cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH, te zbližavanje našeg stručnog kadra u Kraljevini Norveškoj, s kolegama u domovini, etabliranje i unaprjeđenje kolegijalnih, strukovnih i socijalnih interesa.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević naglašava da je to udruženje od izuzetne važnosti jer pokazuje upravo ono po čemu su naši ljudi i najprepoznatljiviji u Norveškoj - visoko obrazovanje.

Naime bh. građani su, po nekoliko puta ponovljenom i etabliranom mišljenju domaćina, najbolje integrirana grupa stranaca u Norveškoj.

Novoizabrani predsjednik Udruženja je dr. Dragan Žerajić, koji je specijalista pedijatrije i opšte medicine, a između ostaloga i predsjedavajući Ljekarske komore Troendelaga i Odbora za ljudska prava pri Norveškoj ljekarskoj komori te član Uprave specijalista opšte medicine Norveške.

Specijalista abdominalne i opšte hirurgije, član Uprave NBLPF dr. Emir Pinjo godinama, u saradnji sa zdravstvenim organizacijama u BiH, naglašava važnost te organizacije, kako za sve ljekare bh. porijekla u Norveškoj tako i za mlade ljekare koji dolaze, žive i rade u Norveškoj a porijeklom su iz BiH, kao i za daljnju saradnju s domovinom.

U organe Udruženja birani su i Nađa Tanović, Leila Muslibegović, Ajla Terzić, Zemir Popovac i Jasmina Beširević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.