Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je u vlasti s Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističkom partijom u RS-u, donijelo je danas odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina.

Razočarani su, kako je navedeno u saopćenju iz stranke, odnosnom prema njima na entitetskom i lokalnom nivou.

-Sporazumom smo se obavezali da ćemo provoditi politiku u interesu građana i RS-a, fokusirajući svoje djelovanje na poboljšanje ekonomsko-socijalnog stanja u RS-u. Razočarani odnosom prema Demokratskom narodnom savezu, kako na entitetskom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu, odlučili smo se na ovaj korak – naveli su iz te stranke.

Posljednja dešavanja u vezi smjena DNS-ovih kadrova, koji su, kako tvrde, izuzetno korektno radili svoj posao, još jedan je dokaz odnosa prema DNS-u, a ono što najviše vrijeđa je činjenica da dolazi od članova Koalicije. DNS je, tvrde, dokazao da je svih ovih godina najpouzdaniji partner Koalicije. 

-Do daljnjeg nas više ne obavezuje političko djelovanje i usaglašavanje stavova u okviru Koalicije. Svoje odluke ćemo samostalno donositi i politički djelovati isključivo u interesu građana. Predsjednik će preuzeti aktivnosti na organizaciji sastanka sa predstavnicima SNSD-a, vodeće partije koalicije, u cilju razmatranja novonastale situacije i međusobnih odnosa, nakon čega će organi DNS-a donijeti konačnu odluku o svom političkom djelovanju – saopćeno je iz DNS-a.