open-navfaktor-logo
search
Godina agonije
Osim slanja saopćenja niko ništa ne radi: Istraga o tekstilnom otpadu u Drvaru još nije završena
Prošlo je skoro godinu dana otkad je na područje Drvara uvezano više od stotinu tona tekstilnog otpada iz Italije, a epiloga te priče još nema.
12.01.2021. u 11:03
get url
text

Reagirajući na jučerašnje saopćenje Ministarstva rada, zdravstva, socijalne brige i prognanih Livanjskog kantona u kojem se navodi kako će to ministarstvo poduzeti "određene aktivnosti kako bi se utvrdila štetnost po zdravlje ljudi, kao i štetnost spomenutog otpada za zagađenje okoliša", načelnice općine Drvar Dušica Runić za Fenu je kazala kako je još prije pola godine od Vlade kantona zatražila da se pokrenu aktivnosti vezano za taj problem te da i dalje čeka odgovor.

Ona je podsjetila da je u julu 2020. godine iz Republike Italije na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu firma Krom reciklaža d.o.o. Drvar bez odobrenja općinskih vlasti uvezla više od sto tona tekstilnog otpada.

Prema uvoznoj dokumentaciji, taj je otpad bio namijenjen za reciklažu, jer se prema zakonu u BiH može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje. Međutim, uvoznik otpada ne posjeduje pogon u kojima bi se to moglo obaviti te se otpad i dalje nalazi na području Drvara.

U međuvremenu je Općina Drvara okončala tender za odabir firme koja će zbrinuti navedeni otpada te je potpisan ugovor s izvođačem radova - firmom iz Lukavca.

- Svaki dan očekujemo da počne realizacija, a rok za izvođenje radova po tenderu je 120 dana. Ovo je bio naš zahtjev od početka agonije - istaknula je Runić.

Ona je još jednom pozvala mjerodavna tijela da okončaju istragu kako bi Općina Drvar mogla podnijeti tužbu protiv odgovornih.

- Isto tako tražimo poništenje okolišne dozvole koju je izdalo kantonlano Ministarstvo gradnje i prostornog uređenja i zaštite okoliša  na osnovu kojeg je odobren uvoz. Insistiramo na utvrđivanju krivične odgovornosti uvoznika i preispitivanju zakonitosti spornog rješenja na što smo podnijeli prijavu Tužilaštvu u julu prošle godine. Međutim, od Tužilaštva imamo odgovor od prije mjesec dana da su istrage još u toku - istaknula je Runić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.