open-navfaktor-logo
search
Prije 27 godina
Osim: Jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava...
To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate, kazao je tada Osim
23.05.2019. u 17:37
get url
text

Ivica Osim jedan je od najvećih fudbalskih autoriteta u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Za Štrausovo ime čuli su svi, čak i oni koji nemaju mnogo veze sa najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

A Švabino obraćanje medijima na konferenciji za medije, upriličenoj na današnji dan prije 27 godina, i dalje odjekuje u glavama svih. Štraus je novinarima u Beogradu saopćio da podnosi ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije.

Razlog ostavke je bio početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Teško je ovdje da kažem, kad Miljan (Miljanić, op.a) pominje ostavku, ostavka je najdirektnija stvar. Da kaže čovjek odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu, ni u Švedsku. To je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava. Toliko - kazao je tada Osim i nije mogao sakriti suze.

UEFA je naknadno reprezentaciju Jugoslavije izbacila sa Evropskog prvenstva u Švedskoj. "Uskočila" je Danska, koja je na kraju postala prvak Evrope.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.