open-navfaktor-logo
search
Legendarni trener
Osim: Doktori su rekli da će mi nakon 13 godina biti bolje, evo još čekam da se to desi
Navijači Sturma nisu zaboravili šta je Strauss sa Grbavice napravio od prosječnog austrijskog bundesligaša
22.01.2020. u 11:37
get url
text

Ivica Osim, legendarni bosanskohercegovački fudbalski stručnjak, nedavno je doživio nevjerovatne ovacije navijača Sturma, kluba kojeg je vodio do najvećih uspjeha u historiji.

Austrijanci nisu zaboravili šta je Strauss sa Grbavice napravio od prosječnog austrijskog bundesligaša, koji je godinama prije Osimovog dolaska bio u sjeni Rapida, Salzburga, Austrije, a nekad čak i gradskog rivala GAK-a.

Koliko su navijači odani Osimu i koliko priznaju sve što je napravio sa Sturmom, najbolje govori činjenica da su mu najvatreniji navijači kluba iz Graza skandirali na bosanskom jeziku!

Ovih dana Osim je dao veliki intervju za austrijski Spox.com.

- Ne treba sve ni čuti, ali nekad je potrebno još manje i kazati. O čemu želite pričati? O politici ili o fudbalu? Radije bih o fudbalu - kazao je Osim novinaru Spoxa dok je pred njega spuštao diktafon.

Najbolji trener Sturma u proteklih stotinu godina mnogo vremena provodi u Grazu. Nije to jer mu je omiljen grad u kojem je ostvario svoje najveće uspjehe.

- Od ponedjeljka do petka ovdje imamo termin kod doktora - objasnila je gospođa Asima Osim novinaru Spoxa.

Naravno, popularni Švabo na sve to gleda dosta drugačije, uvijek filozofski, s neizostavnim osjećajem za humor.

- Doktori su mi rekli da će mi nakon 13 godina biti bolje, evo još čekam da se to desi - opisuje Osim svoje zdravstveno stanje, te dodaje:

- Osjećam se kao ptica u kavezu. Fudbal mogu gledati samo na televiziji, a s vremena na vrijeme odem na stadion. To je moj najveći prijatelj. Boli me to što ne mogu da pratim ono što je moj posao. Raditi u fudbalu je nešto sasvim drugo u odnosu na gledanje fudbala. Drugačije se živi, pručavaš igrače i igraš drugačije - kazao je Ivica, uz opasku da gleda sve utakmice koje su dostupne u prijenosu.

Ivica je po ko zna koji put priznao da bi sve bilo mnogo teže bez njegove supruge.

- Moja supruga je moja najveća podrška. Ona uvijek kaže: "U Sturmu se nadaju svi da će ekipa igrati kao u vrijeme dok si je ti predvodio". Ja to ne kažem, to je preopasno - naglašava Osim.

Ipak, teško da će Sturm igrati kao nekada po Švabinom dirigentskom palicom, a Osim je objasnio i zbog čega je to tako.

- Ljudi moraju shvatiti šta igrači mogu, a šta ne mogu. Ne postoje igrači koji su sada tako talentovani kao što je bio Ivo (Ivica Vastić, op. a.) ili brzi kao Mario (Mario Haas, op. a.). Ustvari, novog Marija traže još od tada - kaže legendarni bh. stručnjak, a onda je ispalio:

- Luka Marić je veliki talent, ogroman. Igra s obje noge, a mogao bi izvoditi i slobodne udarce, tako dobar šut ima.

Neizostavna tema bila je i činjenica da je ostao u Sturmu i u vrijeme kada je imao na stolu ponude mnogo većih klubova.

- Nastojao sam samo da ne poletim visoko. Kada te pozove Real Madrid, onda upitaš sebe: "Jesam li stvarno ja taj kojeg traže". Odlučnost je važna u svemu što radite. Naravno da bih volio da sam vodio neku veliku ekipu, učio bih svaki dan od fudbalera. No, pitanje je šta bi fudbaleri učili od mene? Pitali bi se: "Ko je ovaj"? Moram moći normalno razgovarati s ekipom. Ovdje sam mogao normalno pričati s Romanom (Roman Mählich, op. a.), a u Madridu bi mi možda pljuvali pred noge - rekao je Osim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.