open-navfaktor-logo
search
Otežani uvjeti
Osiguravaju osvježenje za učesnike: Turski crveni polumjesec i ove godine na Maršu mira
Predstavnici Turskog crvenog polumjeseca (Turk Kizilay) dijelili su osvježavajuće voće i boce s vodom učesnicima Marša mira koji je jutros krenuo sa Crnog vrha ka Potočarima.
08.07.2020. u 14:10
get url
text

Marš mira 2020, u otežanim uvjetima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuo je jutros s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

Koordinator Turskog crvenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini Suat Sokollu za AA je kazao da je ta organizacija i ove godine na poziv organizatora pripremila pakete sa vodom, jabukama i bananama koje će učesnicima marša dijeliti tokom puta i po dolasku u Potočare.

Ističući kako Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto i značaj za Tursku, Sokollu je kazao da Turska i njene institucije, uključujući i Crveni polumjesec, godinama prate i učestvuju u aktivnostima vezanim za marš koji u svom nazivu šalje važnu poruku mira.

- Turski crveni polumjesec je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini i tokom bajrama, prirodnih nesreća i drugih dešavanja smo uvijek uz narod Bosne i Hercegovine. Na poziv organizatora smo treći put na Maršu mira i osiguravamo osvježenje za učesnike - kazao je Sokollu.

Podsjetivši da je program obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici utjecao i na organizaciju Marša mira, Sokollu je kazao da je Crveni polumjesec pripremio pakete osvježenja za najmanje 2.000 ljudi. On je na kraju razgovora poručio da pandemija može utjecati na sam program obilježavanja godišnjice genocida, ali da nikako ne može ugroziti i oslabiti veze i saradnju između naroda dviju zemalja.

Preživjeli Srebreničani bili su na čelu kolone Marša mira koja je jutros krenula sa Crnog vrha, u blizini Zvornika, kako bi odali počast hiljadama ubijenih u srebreničkom genocidu u ljeto 1995. godine. Za razliku od prethodnih godina kada su na Maršu mira učestvovale hiljade ljudi iz cijelog svijeta, ovaj put su sa Crnog vrha krenule deseci, a u kampu Liplje će im se pridružiti i ostali učesnici. 

Ovogodišnji Marš mira će također biti održan u tri etape, tako da učesnici danas prenoćiti u Glodima gdje će biti formiran kamp. Drugu noć (9. jula) kamp će biti formiran u Mravinjcima. Dolazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

Marš mira, trodnevno pješačenje koje se organizuje od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, simboliše čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini. Marš mira za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.643 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Dosad su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta. Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.