Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, jedna od aktivnosti čija realizacija je bila onemogućena zbog činjenice da novčana sredstva za provođenje izbora nisu osigurana, je štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta ove godine.

- Zahvaljujući isključivo kontinuiranoj podršci Misije OSCE-a u BiH završeno je štampanje privremenih biračkih spiskova i njihovo pakovanje. Distribucija privremenih biračkih spiskova prema gradskim/općinskim izbornim komisijama počinje sutra.

Izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska. Stoga pozivamo najširu javnost u Bosni i Hercegovini, a prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17. avugusta izvrše uvid u izložene privremene biračke spiskove i da sve evenutalne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH još jednom poziva nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH - saopćeno je iz CIK-a.