open-navfaktor-logo
search
Šatori sa grijanjem
Osiguran smještaj za migrante sa sarajevskih ulica
U proteklim danima postavljeni su izolacijski šatori koji posjeduju grijanje i opremljeni su sa 1.000 kreveta, madraca i deka za smještaj migranata i izbjeglica koji su prethodno boravili na sarajevskim ulicama ili u napuštenim objektima.
27.03.2020. u 21:12
get url
text

Urađeno je to u skladu s preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije i donošenjem mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, uz podršku Delegacije EU u BiH, Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM), Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), Crveni križ FBiH i korisnika centra koji su se dobrovoljno javili za pomoć.

Migranti su prošli obavezan medicinski pregled prije registracije nakon koje će imati pristup smještaju, hrani, medicinskoj pomoći i drugim humanitarnim servisima, saopćeno je iz IOM-a. Proteklih sedmica, IOM je usko sarađivao sa DRC-om na mjerama prevencije virusa COVID19, a cjelokupno upravljanje i koordinacija centara protiče bez smetnji.

Evropska unija, IOM i partneri nastavljaju zajedno pružati podršku vlastima u Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskom situacijom u zemlji. Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su osigurana kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.