open-navfaktor-logo
search
O namjerama NSRS-a
OSCE: Povlačenje iz VSTV-a je protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma
Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju oglasila se povodom zastupnici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske predložili zakon o formiranju entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
04.02.2022. u 19:54
get url
text

OSCEBiH potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, njegovim vrijednostima i vladavini prava. VSTV BiH doprinosi jačanju nezavisnosti pravosuđa, unapređuje pravnu usklađenost i smanjuje pravnu fragmentiranost. Povlačenje iz VSTV BiH protivno je slovu i duhu Dejtonskog sporazuma, i narušiće procesuiranje ozbiljnih zločina, jer će se time stvoriti paralelne pravosudne strukture - čime će se povećati prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela - naveli su.

 

Podsjetimo, zastupnici stranaka vladajuće koalicije u RS-u dostavili su predsjedniku Narodne skupštine, Nedeljku Čubriloviću, Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a, sa zahtjevom da bude razmatran već na idućoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 8. februar.

Nacrtom zakona je predviđeno da se primjenjuje godinu dana nakon stupanja na snagu, uz obrazloženje da je taj period neophodan za formiranje vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.