Izjava Linde i Schmid uslijedila je nakon odluke koju je u petak donijela Narodna skupština RS (NSRS), a koja se odnosi na poduzimanje koraka jednostranog povlačenja iz dogovora o prenosu nadležnosti sa entiteta RS na državu Bosnu i Hercegovinu.

- Usvajanje seta zaključaka NSRS-a u kojima se poziva na jednostrani prenos kompetencija sa države na entitetski nivo podiže tenzije i usmjereno je protiv rezultata postignutih u posljednjih 26 godina. Pozivamo političke lidere u RS-u da se uzdrže od političkih poteza koji su negativni i usmjereni ka podjelama - istakla je predsjedavajuća OSCE-a Linde.

Upozorila je, istovremeno, da osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji.

Generalna sekretarka OSCE-a Schmid je naglasila da trenutna kriza utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme.

- Nažalost, teret ove krize će, još jednom, nositi građanke i građani koji su već žrtve povećane nezaposlenosti, korupcije i nedostataka u zdravstvenom sistemu - poručila je Schmid.

Linde i Schmid su pozvale sve strane da ponovo uspostave punu funkcionalnost institucija na državnom nivou i pokrenu konstruktivan pollitički dijalog kako bi se postigao konsenzus na dobrobit svih građanki i građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OSCE-a.