open-navfaktor-logo
search
Los Angeles
Oscari 2021: Najbolji film je "Nomadland"
Prestižnu nagradu Oscar Američke akademije za film i nauku, na večerašnjoj 93. ceremoniji koja je upriličena u Dolby teatru u Los Angelesu, u kategoriji za najbolji film osvojio je "Nomadland" rediteljice Chloe Zhao.  
26.04.2021. u 05:25
get url
text

Najbolji glumac je Anthony Hopkins za ulogu u filmu "The Father", a najbolja glumica Frances McDormand za ulogu u filmu "Nomadland". 

Zlatni kipić u kategoriji najbolji sporedni glumac osvojio je Daniel Kaluuya za ulogu u filmu "Judas and the Black Messiah", a Yuh-Jung Youn ("Minari") u kategoriji najbolja sporedna glumica.

Najbolja rediteljica je Chloe Zhao. Oscara je dobila za režiju filma "Nomadland". Ona je druga redateljica u historiji koja je osvojila Oscara za najbolju režiju. 

- Ova nagrada je za sve koji su me nadahnuli da koračam dalje. Kipić posvećujem svima koji su dobri jedni prema drugima bez obzira na sve okolnosti - kazala je Zhao.

U kategoriji najbolji strani film, gdje je bilo nominovano i ostvarenje o genocidu u Srebrenici – "Quo Vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić, Oscara je dobio danski film "Another Round".

- Ovo je sve što sam ikada mogao zamisliti, još otkad sam imao pet godina i igrao Playstation. Film govori o izgubljenom čovjeku, slično kao što sam i ja bio izgubljen u svom životu - kazao je reditelj filma Thomas Vintenberg.

Žbanić je uz fotografiju na kojoj pozira s Vintenbergom čestitala mu pobjedu.

- Čestitam Thomasu Vinerbergu na osvojenom Oscaru. Velika je čast biti u nominaciji sa sjajnim rediteljima - napisala je u opisu slike na svom Instagram profilu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasmila Zbanic (@jasmilazbanic.official)

Oscar za najbolji orginalni scenarij dobio je film "Promising Young Woman" i Emerald Fennell, a za najbolji prilagođeni scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller za film "The Father". 

Za najbolji kostim nagradu je osvojila Ann Roth za film "Ma Rainey's black bottom".

Humanitarna nagrada "Jean Hershlot" otišla je "Motion Picture Television Fund", a u ime 70 članova fondacije nagradu je primio Bob Bietcher. Istu humanitarnu nagradu "Jean Hershlot" osvojio je i Tyler Perry i njegov studio. 

Najbolji kratkometražni igrani film je "Two Distant Strangers" u režiji Travona Free i Martina Desmonda Roe.

Oscara u kategoriji najbolji kratkometražni animirani film osvojio je "If Anything Happens I Love You" reditelja Willa McCormacka Michaela Goviera, a najbolji animirani film je "Soul" Petea Doctera i Dane Murray.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je "Colette" (Anthony Giacchino i Alice Doyard), a najbolji dugometražni "My Octopus Teacher" (Pippa Ehrlich, James Reed i Craig Foster).

Najbolja scenografija je u filmu "Mank" (Donald Graham Burt i Jan Pascale), vizuelni efekti u "Tenetu" (Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley i Scott Fisher), a filmska fotografija također u "Manku" (Erik Messerschmidt). Najbolja izvorna muzika je u "Soul" (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste).

Prestižna nagrada Oscar za najbolju izvornu pjesmu osvojio je film "Judas and the Black Messiah" za pjesmu "Fight for You". Muziku su napisali H.E.R. i Dernst Emile II, dok su za tekst bili zaduženi H.E.R. and Tiara Thomas.

Ceremoniju dodjele Oscara u Los Angelesu vodili su Harrison Ford, Brad Pitt, Halle Berry, Steven Soderbergh, Joaquin Phoenix, kao i reditelj filma "Parazit" koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oscara za najbolji film. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.