open-navfaktor-logo
search
Nedostaje 1.700 ljudi
OSBiH bilježe odliv vojnog personala, šta predviđaju izmjene zakona koje će motivirati na ostanak
Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) nedostaje 1.744 profesionalnih vojnih lica i bilježi se značajan odliv vojnog personala i pad interesovanja kandidata. Zbog ovih problema predložene su izmjene i dopune Zakona o službi u OSBiH koje će, kako je ocijenjeno, motivirati mlade za prijem u vojnu službu, a profesionalce za nastavak karijere i usavršavanje.
13.03.2023. u 22:19
get url
text
Oružane snage BiH

Izmjene i dopune ovog zakona nedavno je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i uputilo u parlamentarnu proceduru, a između ostalog predviđaju pomjeranje dobne granice.

Kako je navedeno u obrazloženju, prema stanju sa 22. novembrom prošle godine, Oružanim snagama BiH nedostajalo je 308 oficira, 471 podoficir i 965 vojnika. Bilježi se rapidan i značajan odliv vojnog personala što utječe na operativnu spremnost OSBiH da izvršavaju svoje zadatke propisane Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.

Ukazano je da se do 2025. godine očekuje prekid službe dodatnih 3.546 profesionalnih vojnih lica, a popuna upražnjenih mjesta po sadašnjim zakonskim rješenjima je otežana. Stoga su predložena nova koja će omogućiti brži prijem i zanavljanje vojnog personala, mogućnost duže karijere i napredovanja.

Izmjenama i dopunama zakona regulisan je proces prijema za vojnike tokom cijele godine.

Između ostalog se pojam osnovna vojna obuka mijenja pojmom obuka za prijem. Kako je pojašnjeno, prijem osobe iz civilstva koja nema osnovna vojna znanja ne može biti isti kao prijem za vojna lica koja su već u službi.

- Podvrgnuti obje kategorije istom postupku prijema i obuke je trošenje resursa i vremena – dodaje se u pojašnjenju.

Također, povećava se dobra granica za kandidate iz Oružanih snaga BiH sa 35 na 40 godina. Preciznije, vojnici i podoficiri u postupku prijema u viši čin, podoficira ili oficira, mogu biti primljeni do navršene 40. godine života u momentu potpisivanja ugovora za prijem.

Izmjenama zakona su uređena i statusna pitanja vojnika i podoficira koji su u procesu prijema za podoficire i oficire. Njima je, naime, tokom obuke prekidana profesionalna vojna služba po postojećim zakonskim rješenjima čime su gubili plaću i naknade. Predložene izmjene ovaj problem rješavaju tako što će vojnici i podoficiri zadržati stečena prava po osnovu postojećeg ugovora.

Izmjene i dopune Zakona o službi u OSBiH pripremio je prethodni ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ali ga je Vijeće ministara BiH usvojilo tek prije 20-ak dana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.