Kako su saopćili iz MUP-a RS, osobe se sumnjiče da su navedena krivična djela počinile od oktobra 2020. godine do danas na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt sa oštećenim osobama iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja.

- Također, koristeći prijetnje, osumnjičeni su vršili iznude sa ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac. Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem ovih krivičnih djela iznosi nekoliko stotina hiljada KM - istakli su iz MUP-a RS-a.

Uhapšene osobe bit će predate Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 osoba bit će podnesen izvještaj zbog počinjenih krivičnih djela.

Operativnu akciju "Vektor" provode policijski službenici MUP-a RS pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje.