open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Osam super savjeta za stomak bez "šlaufa" do ljeta
Usvajanjem malih trikova i novih prehrambenih navika možete stesati svoj stomak i riješiti se dosadnih naslaga oko struka bez puno muke i vremena provedenog u teretani.
27.05.2020. u 09:24
get url
text

1. Kokosovo ulje za vitak struk

Istraživanja brazilskih naučnika otkrila je da pretile žene koje su za vrijeme dijete svakodnevno vježbale pola sata, izbacile iz prehrane zasićene masnoće i uzimale 30 ml ulja kokosa u struku "gube" više centimetara nego žene koje su na rigoroznim dijetama. Kokosovo ulje zaslužno je za taj efekt jer potiče probavu i izbacivanje viška vode iz organizma, a također ubrzava metabolizam.

2. Brži trbušnjaci za formiranje mišića

Trbuh uvijek bolje izgleda ako je zategnut, a to se jedino može postići vježbanjem, prvenstveno trbušnjaka. Iako je dobro raditi bilo kakve trbušnjake, ubrzavanje tempa aktivira mišiće znatno više nego veći broj trbušnjaka. Zato za pločice na trbuhu vrijedi pravilo "manje je više, ali samo ako je brže", otkrivaju fitness treneri.

3. Borovnice tope masnoće

Borovnice su idealan saveznik ravnog trbuha, utvrdilo je istraživanje Univerziteta Michigan. Borovnice se mogu jesti svježe ili zamrznute, a najbolja je kombinacija s jogurtom. Borovnice su bogate antioksidantima koji potiču brže sagorijevanje kalorija, ubrzavaju protok krvi i sprečavaju nakupljanje masti, posebno na području trbuha.

4. Dva jaja za doručak i ravan trbuh za večeru

Dva kuhana jaja idealan su doručak s nutricionističkog aspekta, jer pružaju organizmu potrebne nutrijente, a što je najvažnije daju osjećaj sitosti i ne napuhuju. Također, proteini u jajima ne uzrokuju nakupljanje masnih naslaga, pa ih je dobro jesti ako je vaš cilj mršavljenje i smanjivanje obima struka.

5. Više smijeha za manji trbuh

Depresija i stres usko su povezani s nakupljanjem masnih naslaga na trbuhu jer remete redovnu prehranu. Zbog toga dolazi do naglog pada šećera u krvi, ali i prejedanja koje pospješuje taloženje sala na struku. Takva vrsta masnoća se najteže gubi, pa umjesto brige radije pozovite prijatelje na druženje i priuštite si dozu smijeha, koji jača trbušne mišiće.

6. Raženi hljeb i peciva sa cjelozrnatim žitaricama

Vlakna iz žitarica saveznik su vitke linije, jer veće količine škroba iz bijelog hljeba na sebe vežu vodu i izazivaju nadutost. Razne sjemenke žitarica možete miješati i u salate te druga jela, a svakodnevno potičite probavu zdravim žitaricama te će se uz vježbanje rezultati na trbuhu brzo primijetiti.

7. Intervalni trening i utezi

Neka trening ne bude monoton, jer će raznolikost šokirati tijelo i potaknuti ga na brže trošenje masnoća. Kombinirajte 20 minuta kardio vježbi na spravama, zatim 20 minuta dižite utege i to tri puta u sedmici, i izgubit ćete više masnoća nego statičnim vježbama u dužem trajanju.

8. Trbuh voli mlijeko

Iako mlijeko sadrži masnoće, oni ljudi koji piju više mlijeka u prosjeku imaju manji obim struka, pokazalo je istraživanje Univerziteta Tennessee. Razlog za to nalazi se u kalciju, mineralu koji osim izgradnje kosti utječe i na ubrzavanje metabolizma. Ako pak loše podnosite laktozu, potpuno izbjegavajte mlijeko jer će vam ono osim mučnine donijeti i nadutost.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.