open-navfaktor-logo
search
Takmičarski program
Osam predstava u selekciji 20. festivala bh. drame "Zenica 2021"
Banjalučka glumica i teatrolog prof. dr. Ljiljana Čekić objavila je na današnjoj pres-konferenciji u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica predstave koje su ušle u selekciju 20. festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2021".
30.04.2021. u 18:55
get url
text

U želji da se ovogodišnji festival ipak održi i uz prisustvo publike u sali, BNP je odlučio termin ovogodišnjeg festivala, koji tradicionalno počinje krajem aprila, pomjeriti za septembar ove godine.

- O tačnom terminu bit ćete obaviješteni blagovremeno. Selektorica je imala veliki posao u svojim rukama, jer je ovogodišnja selekcija obuhvatala dvije sezone, od marta 2019. do marta 2021. godine. Što se tiče BNP-a, mi smo navikli da imamo premijeru - to je već tradicija unazad nekoliko godina. Ove godine najavljujemo da je to predstava "Sedam strahova", za koju su već probe u toku - kazala je portparolka BNP-a Merima Handanović.

Ona je podsjetila da je predstava rađena prema istoimenom romanu zeničkog autora Selvedina Avdića te u režiji Selme Spahić.

Selektorica Čekić, koja je izabrala preostalih sedam predstava takmičarskog programa, istakla je da je pozorišna produkcija zbog pandemije koronavirusa bitno samanjena, a rad i bh. pozorištima često se zaustavljao zbog bolesti i izolacije.

- Cjelokupnoj ovogodišnjoj produkciji imanentna je atmosfera pandemije, jer je ona neminovno utkana u svaki proces rada. A taj proces često je trajao neuobičajeno dugo, upravo zbog aktuelnih dešavanja - istakla je Čekić.

Sva događanja, podvlači, ipak su izazovna te će, možda, biti i prekretnica u budućem životu i radu pozorišta, ali da će tek protok vremena pokazati kakve je posljedice pandemija ostavila.

- Vrlo je važno i iskreno se nadam da će ova situacija da se smiri i da ćemo imati priliku da pratimo festival u kojem će biti publika i predstave uživo. Jer, teatar preko interneta, jednostavno, nije ta estetika i to nije ta umjetnost. Kao selektorica, odgledala sam 20-ak predstava - navela je Čekić.

U zvaničnu selekciju 20. festivala bh. drame, ističe, izabrala je predstave bh. pozorišta, jer zbog ograničenja kretanja nije bilo moguće da bira i predstave inostarnih pozorišnih kuća.

U takmičarski program tako su uvrštene predstave: To nikad nigdje nije bilo (Narodno pozorište Sarajevo), Derviš i smrt (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), Identitluk (Studio za izvedbene umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Narodno pozorište Mostar), Ništa nas ne smije iznenaditi (Pozorište mladih Sarajevo, u kooprodukciji sa Festivalom MESS), Kreketanje (Narodno pozorište Tuzla), Šindlerov lift (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i Nije čovjek ko ne umre (Pozorište Prijedor) te Sedam strahova, kao premijerna predstava domaćina festivala, BNP-a Zenica.

Prateći program ovogodišnjeg Festivala, napomenula je portparolka BNP-a Handanović, bit će objavljen tek kada bude poznat tačan termin u kojem će biti i održan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.