open-navfaktor-logo
search
Zdrave navike
Osam načina koji će vam pomoći da pobijedite želju za slatkim
Nema ništa boljeg od slatke poslastice usred naporna dana, zar ne? No ako uzmemo u obzir da se dnevno ne preporučuje konzumirati više od 30 grama šećera, a većina običnih mliječnih čokolada od 100 grama, sadrži oko 50 grama šećera, to bi značilo da dnevno uveliko premašujemo optimalne količine.
02.06.2020. u 22:38
get url
text

To nikako ne može bit dobro za naše zdravlje. Naravno, nije zdravo ni šećer potpuno izbaciti iz jelovnika, ali postoje načini na koje želju za slatkim možemo staviti pod kontrolu.

Evo nekoliko savjeta:

Pijte jabukovo sirće i limunov sok

Dodajte dvije kašike jabukovog sirćeta u veliku flašu vode, pa napitak ispijajte tokom dana kako biste umanjili želju za slatkim. Svakodnevno konzumiranje sirćeta smanjuje količine šećera u krvi (Journal of Functional Foods).

Biohemičar, dr. David Williams, tvrdi da nekoliko kašika limunovog soka dnevno smanjuje šećer u krvi od osam do 12 posto. Pokušajte ga dodati u salatu.

Ne preskačite obroke

Ovaj savjet možda vam se čini očiglednim, no ako se redovno hranite, priviknut ćete tijelo na taj način funkcioniranja, pa ono od vas neće zahtijevati hranu u „čudno" doba.

Ujutro jedite voće

Nije važno samo svakodnevno jesti voće - bitno je jesti ga u pravo doba kako bismo postigli najbolji učinak. Ako voće jedemo popodne, često nakon toga osjećamo povećanu želju za slatkim. Zato ga je najbolje jesti ujutro, na prazan želudac.

Neka vaši međuobroci budu kvalitetni

Između tri glavna obroka, svakako biste trebali uvrstiti dva međuobroka. To je obično doba kada posežemo za nečim slatkim, a razlog je taj što imamo priliku jesti, a onda se trudimo dobro to iskoristiti. Međutim, potrebno je samo malo istražiti i pronašli bisste hrpu zdravijih varijanti. Međuobroke možete pripremiti i unaprijed, kako biste ih tokom sedmice imali pri ruci.

Jedite proteine i zdrave masti

Pronaći ćete ih u mesu, organskoj piletini, ribi, avokadu i kokosovom ulju. Studija je dokazala da adolescentice osjećaju manju žudnju za slatkim ako pojedu doručak pun proteina (Nutrition Journal).

Pripazite na nivoe magnezija

Ima ga u špinatu, crnom grahu, indijskom orašćiću i bademima, a koristan je jer drži pod kontrolom šećere u krvi. Ako često osjećate umor, možda je upravo magnezij ono što vam fali.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna pomažu probavi i osnažuju osjećaj sitosti što nas sprečava da posežemo za nečim slatkim.

Nađite za sebe najbolji način da se riješite stresa

Za nekoga je to meditacija, za nekog vježbanje, a za nekoga čitanje dobre knjige. Poznato je da za hranom posežemo kad smo nervozni ili pod stresom, dakle, pametno je riješiti uzrok, a ne simptom problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.