open-navfaktor-logo
search
MOBiH
OS BiH uspostavile poletno-sletno mjesto za noćno letenje po NATO standardima
Uz ogroman entuzijazam pripadnika 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ovih je dana uspostavljeno prvo poletno-sletno mjesto za noćno polijetanje i slijetanje helikoptera po NATO standardima u BiH.
10.09.2020. u 16:27
get url
text

Realizacija projekta izgradnje uzletno-slijetnog mjesta za noćno letenje, tzv. noćni start, obavljena je po standardima američke Uprave za civilno zrakoplovstvo (US FAA) i Međunarodne organizacije civilnog zrakopovstva (ICAO), koji su propisani za helidrome, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

{$galerijaFotografija}

- U prvoj fazi realizacije obavljeni su radovi na uređenju i označavanju uzeltno-slijetnog mjesta kao i na osvjetljenju samog mjesta i prilazne ravni po navedenim standardima. U drugoj fazi, koja je završena sredinom 2020. godine, izvršeno je uređenje, označavanje i osvjetljavanje spojnice od noćnog starta do stajnog mjesta, koje je namjenjeno za ukrcavanje i iskrcaj putnika, pacijenata i tereta, čime je ovaj projekat uspješno priveden kraju - navodi se u saopćenju.

Uspostavljanjem stajnog mjesta za noćno polijetanje i slijetanje, u velikoj mjeri je olakšano organiziranje i priprema noćnog letenja.

Na taj način su Oružanih snaga BiH unaprijedile svoje operativne sposobnosti kako bi uspješno odgovorile postavljenim zadacima.

Poletno sletno mjesto po NATO standardima, OS BiH, 10.09.2020
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.