open-navfaktor-logo
search
ABHO jedinica
Oružane snage BiH dezinficirale prostore u Čitluku, Jablanici, Konjicu i Mostaru
Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, specijalistička jedinica za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je obavila dezinfekciju prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica, Konjic i gradu Mostaru.
20.05.2020. u 16:52
get url
text

Ovim su Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i niza godina bez odgovarajućeg ulaganja u oružane snage, stave svoje kapacitetete na raspolaganje svim građanima BiH i spremno odgovore svakom izazovu, saopćeno je iz MOBiH-a.

Jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti u vrijeme pandemije svakako je jedinica ABHO OS BiH. Ova jedinica posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekcije kao i obavljanje značajno težiš i kompleksnijih aktivnosti.

{$galerijaFotografija}

U proteklom periodu ova jedinica je bila angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH što je doprinjelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stepena gotovosti OS BiH.

Kroz vrlo specifične obuke kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu jedinica je dostigla visoki nivo obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABH incidenta ili zaraza kao što je COVID-19.

Načelnik štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je kazao da svakom slučaju kapaciteti OS BiH uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH.

- Oružane snage BiH su spremne i da ostvare blisku saradnju sa svim ostalim državnim institucijama sa ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju, te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi. Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi sa izazovima i zadacima savremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije virusa COVID-19, jer ih odlikuje visoki profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, kako u BiH tako i na globalnom planu - kazao je general Mašović.

Oružane snage BiH dezinficirale prostore u Čitluku, Jablanici, Konjicu i Mostaru
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.