- Ali oni napuštaju ovu borbu. Napuštanjem borbe prepuštaju izbor (Maria) Kordića kao gradončelnika. Jer ne može se drugačije desiti, ukoliko Koalicija za Mostar ne napravi još jedna krug razgovora. Ja bih napravio još jedan krug razgovora da (Zlatko) Guzin, vrlo kvalitetan i zaslužan kandidat, dobije svoje glasove, a da SDP, PMP i Naša stranka uzmu dio vlasti koji mogu kontrolisati procese SDA-HDZ - kazao je Oručević za N1.  

Poručio je da Mostar nije kao drugi gradovi u BiH, kao Sarajevo.

- Mostar je bliže konceptu Srebrenice, hoće li se bh. opcije okupiti zajedno i vladati Mostarom, na koji način će vladati i praviti mostove sa hrvatskim narodom dalje za što bolje razumijevanje – istakao je Oručević.  

Kandidaturom za gradonačelnika, prema Oručevićevom mišljenju, Arman Zalihić nije izdao ni SDP ni Irmu Baraliju.

- Mislim da nije. Nije dovoljno dogovora među njima napravljeno. Dakle, očigledno, oni su krili neke nesporazume koje javnost nije znala, i sad su izašli na površinu, nažalost sa zakašnjenjem. Oni su morali jasnije i otvorenije sukob među njima otvoriti. Glasati tajno, javno, ko će biti kandidat bloka. Sada je BH blok dao dva kandidata. Dakle, nešto tu nije uredu. Nema tu izdaje. Izdaja je ko ne glasa za sve bh. principe. Ako vi ne date glas Guzinu, a time pobjeđuje Kordić, pita li se iko je li to izdaja? Da li je izdaja ako se samo povučem i prepustim da gradonačelnik bude Hrvat? Ja sam bio za Guzina jer je on odnio najveći broj glasova u ovom bosanskohercegovačkom bloku  - zaključio je Oručević.

Naglasio je da je Koalicija do sada odigrala za Mostar odličnu stvar, iako i tu kao i u BH bloku ima i dobrih i loših ljudi, dala je jednu sinergiju priči, tako da se u Gradskom vijeću vidi da ima i energije i znanja da se Mostar vuče naprijed.