open-navfaktor-logo
search
Projekti
Oro Ibrišimović o osnivanju Fondacije: Sačuvati od zaborava Nedžada i njegova djela
Porodica velikog Nedžada Ibrišimovića, predvođena njegovim sinom Orom, a u saradnji sa BZK Preporod, pokreće fondaciju koja će nositi njegovo ime.
28.10.2021. u 09:32
get url
text

- Ideja se rodila prije godinu, i to na inicijativu profesora doktora Sanjina Kodrića, predsjednika Preporoda. Njegova ideja je da se nama omogući nesmetan rad, da nam ponudi stručno osoblje Preporoda, a da radimo kao zaseban subjekat Fondacija Nedžad Ibrišimović – kaže Oro.

Veliki Nedžad Ibrišimović

Ističe da su ciljevi Fondacije da se sva građa, sva djela i rad Nedžada Ibrišimovića stavi pod jedan krov i da se omogući studentima, nastavnicima, profesorima, đacima lakša dostupnost materijala za istraživanje, učenje i čitanje. Cilj je također promovirati njegova djela u BiH i svijetu.

- Preporod će nam ustupiti prostor i njihove alate, oni su naš partner. Imamo prijatelja koji su nam pružili podršku, a naravno da ćemo pozivati i ostale da nam se priključe da podrže projekte koje planiramo realizirati. Kroz Fondaciju Nedžad Ibrišimović želimo promovirati djelo i lik Nedžada i predstaviti ga gotovo svim generacijama kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu preko naše divne dijaspore. Očekuje nas puno posla i rovovski posao jer nije lako u sadašnjem vremenu omladinu natjerati na čitanje i promišljanje. Nedžad u jednom intervjuu na pitanje koje mu je priznanje, tj. nagrada najdraža, naveo je da su svi njegovi romani nagrađeni nekom književnom nagradom i da je na to veoma ponosan, a da mu je najveće priznanje bilo kada je vidio primjerak "Vječnika" kod jednog mladog čovjeka koji je podvukao sva značajna, bitna mjesta u romanu koja bi i on podvukao – naglašava Oro.

Kroz Fondaciju planiraju biti pokretači boljeg i pozitivnijeg društva, a BiH predstaviti u najboljem svjetlu.

- Toliko nam je Nedžad ostavio da će nam biti potrebni entuzijasti i ljubitelji umjetnosti i pisane riječi, da zajedno omogućimo svima dostupne materijale za istraživanje, da obnovimo i reizdamo nova izdanja novim generacijama od "Ugursuza", "Karabega", "Braće i Veziri", "Knjige Adema Kahrimana", "El-Hidrove knjige", "Ruhani i šejtani inspiracija", "Wolanda" i da ne nabrajam dalje. Da predstavimo njegov likovni rad, njegove slike i grafike, njegov skupltorski rad i skulpture sa specifičnom i jedinstvenom sjenom. Misterijom za oko i um i onome znalcu, profesionalcu i onome koji na umjetnost gleda prostim očima. Tu su pozorišne predstave, one koje su bile postavljene i one koje će nastati iz knjiga i priča. Bitno je za BiH, društvo i bosanski jezik da realiziramo ovu priču. Akademik Sidran uvijek nagovještava "da se bosanski jezik može učiti isključivo iz Nedžadovih knjiga". A druga stvar, Nedžad nas kao zemlju izdiže malo iz ovog sivila i otvara nam put prema drugim kulturama gdje se možemo ravnopravno sa njima nositi, raspravljati, biti jedni uz druge – pojašnjava Oro.

Uskoro će u Sarajevu biti otvorena izložba fotografija skulptura i radova koji su dostupni porodici Nedžada Ibrišimovića. Također, u Bosanskom kulturnom centru očekuje se gostovanje predstave koja je nedavno premijerno prema Nedžadovom tekstu izvedena u tuzlanskom BKC-u. U pitanju je predstava "Kuća bez vrata" u režiji Gradimira Gojera.

Na rođendan Nedžada Ibrišimovića, 20. oktobra ove godine, posthumno mu je dodijeljeno i posebno priznanje "Aleksandar Aco Ademović" i grand prix Bijenala minijatura u Tuzli za djelo "Djeci Sarajeva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.