open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Orlović: Nisam 13. već prvi delegat u Klubu Bošnjaka, oduzeli smo HDZ-u četvrtog delegata
Stranka demokratske akcije u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH imat će 12 delegata, pa se u javnosti postavlja pitanje ko je Amir Orlović (DF), 13. delagat čiji će glas u Klubu Bošnjaka biti također od značaja u budućem radu.
21.12.2022. u 18:42
get url
text
Amir Orlović

Zastupati svoj narod

- Ja ne kažem da sam 13. nego da sam prvi. Što se tiče samog rada Doma naroda, pokušat ću kao što sam i ovdje u Skupštini Srednjobosanskog kantona, raditi sve ono što je dobro za građane, za krajnje korisnike, na kraju krajeva za državu, entitet, bez obzira na to ko predlaže, imat će moju podršku.

Tako sam se ponašao u Skupštini SBK bez obzira na to ko je predlagač zakona, da li je to neka partija sa kojom smo bliski ili nismo, kada je interes građana u pitanju, to se ne gleda - govori nam Orlović.

Upitali smo ga kako gleda na Sporazum "Osmorke" sa HDZ-om i SNSD-om.

- Naredni period će pokazati koliko su stabilne te matematičke koalicije. Ne bih da ulazim u to. Ja ću nastojati kao delegat Doma naroda da radim ono što mi je obaveza, da zastupam svoj narod, ne kanton, partiju, već narod. Ono za što procijenim da je dobro za Bošnjake kao narod kojem pripadam, ja ću se potruditi u tom smjeru da djelujem.

Ponavljam, ne smatram sebe 12, 13. delegatom, već prvim. To sam ovdje prilikom predaje lista za izbore rekao. Kontaktiran sam prije od SDP-a, NIP-a, SDA po pitanju podrške. Ja sam im rekao da ću imati svoju listu pa neka me podrže. Zašto bismo mi nekoga podržavali?

Smatramo sebe dovoljno Bošnjacima da možemo predstavljati interese Bošnjaka. Nisam se nikome priklonio, nisam nikoga molio. Samo sam kategorički iznio svoj stav i ljudi su to ozbiljno shvatili - govori nam Orlović.

Kaže kako je politika veoma osjetljivo područje.

Dva pogotka i to pod prečku

- Politika je takva, 20 godina gradiš karijeru, dovoljna je jedna stepenica da se oklizneš i sve ono što si izgradio se sruši. A hvala Bogu nemam pritiska od rukovodstva stranke, predsjednika, bilo koga... I kod nas u Statutu stoji da kantonalni odbori kreiraju kantonalne politike i to je tako. Većina se bazira na tome što sam ja po navodima ovih rukovodilaca iz "Osmorke" ili SDA 13. ili 11. delegat, ja kažem da sam prvi.

Ali niko se ne osvrće na to da smo mi u Srednjobosanskom kantonu na državnom nivou HDZ-u oduzeli četvrtog delegata u Domu naroda! Niko se ne sjeti toga. Znači odigrali smo dvije, po meni dobre utakmice i postigli smo dva značajna pogotka i to pod prečku. Da se izrazim fudbalskom terminologijom - govori Orlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.