open-navfaktor-logo
search
Skup u Nezuku
Orić: Zahvaljujem se onima koji su došli iz Srbije, znam da će Vučić i njegove službe da ih traže
Prema najavama organizatora, očekuje se oko 6.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira
07.07.2019. u 21:55
get url
text
Naser Orić

U Nezuku, selu u koje su u julu 1995. godine stigli prvi preživjeli iz srebreničke kolone smrti, večeras je počelo okupljanje učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji će sutra ujutro krenuti na put prema Potočarima gdje će 11. jula biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

U Nezuk su tokom dana pristigli učesnici iz raznih krajeva BiH, kao i inostranstva, među kojima je i značajan broj državljana Turske. Ekipa Anadolije je, uz ostale, zatekla Turke iz grada Karamursela, među kojima ima i onih koji su već deseti put na Maršu mira.

{$galerijaFotografija}

Okupljenim učesnicima obratili su se predstavnici organizcije Marša mira, predstavnici ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca Armije RBiH, predstavnice majki koje su izgubile svoje najmilije u genocidu, te ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić.

Orić je iskazao zahvalnost svim učesnicima Marša mira te je poručio da je genocid počeo još prije nego što je počeo rat.

- Oni su željeli da unište sve što nije srpsko. Ovom prilikom želim da se zahvalim onim pojedincima koji su stekli hrabrosti da dođu iz Srbije i da učestvuju u ovom maršu, da budu prisutni i da vide taj put i da osjete sve to što smo mi preživjeli. Ne bih ih imenovao. Znam da će sutra i gospodin Vučić i sve njegove službe da se dignu na noge, da vide koji su to Srbi došli iz Srbije da ukažu čast i da se poklone žrtvama – izjavio je Orić.

Dodao je da se genocid završava posljednjom fazom, a to je negiranjem, te je pozvao međunarodnu zajednicu da svojim diplomatskim metodama spriječe negiranje genocida.

- Tražim od istražnih organa da budu fer i korektni, na bazi činjenica da sude, a ne na montiranim procesima – dodao je Orić.

Prema najavama organizatora, očekuje se oko 6.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira.

Okupljanje učesnika Marša mira u Nezuku, 7. juli 2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.