Četvrtak, 23.09.2021.
h

Organizirani kriminal: Sud BiH izrekao presudu hercegovačkoj reketašici

Ana Miličević osuđena je na uslovnu kaznu od godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi koja je od stranih državljana na području Hercegovine iznuđivala novac.

Državni sud je nakon priznanja krivice osudio Miličević na kaznu od 22 mjeseca zatvora, koju neće morati odslužiti ukoliko u naredne tri i po godine ne počini krivično djelo.

Miličević je proglašena krivom što je bila pripadnica grupe čiji su članovi prijetnjama iznuđivali novac od stranih državljana i pravnih osoba.

Optužnica je konkretno tereti da je krajem 2013. godine, u sastavu grupe, prijetnjama pokušavala iznuditi novac od jednog stranog državljanina, te pomagala službenoj osobi u prekoračenju granica svog položaja.

U kratkom obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je rekao da su prihvaćeni svi argumenti Tužilaštva BiH i odbrane, te je spomenuo da je sporazum zaključen na samom početku suđenja.

- Sud je imao u vidu da počinjenjem djela nije pribavljena imovinska korist, niti je do sada, postavljen imovinsko-pravni zahtjev. Optužena je relativno mlada osoba koja je izrazila iskreno kajanje - dodao je Radević.

Prethodno je tužilac Kasim Halilčević rekao kako je još u fazi istrage bilo nagovještaja sporazuma, za koji su kasnije incijativu dali optužena i njena braniteljica.

- Radi se o mladoj osobi koja nikada ranije nije vršila krivična djela, niti je bila u sukobu sa zakonom. Od olakašavajućih okolnosti na njenoj strani je što je porodična osoba, majka djeteta i što nije zaposlena - kazao je tužilac, te dodao da će se uslovnom osudom postići svrha kažnjavanja.

Braniteljica Nada Dalipagić je istakla da je sporazum o krivnji dobrovoljno potpisan.

- Optužena je u cijelu situaciju upala nizom nesretnih okolnosti, te je iz svega izvukla pouke - naglasila je braniteljica.

Miličević je prvobitno bila optužena sa šefom Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH Borisom Kordićem, inspektorom u mostarskom Terenskom uredu iste Službe Josipom Kvesićem, te direktoricom firme "Vlamon" d.o.o. Čitluk Vlatkom Puljić, ali je njen predmet odvojen, nakon što je Sud zaprimio sporazum koji je sklopila sa Tužilaštvom.

Ova grupa se tereti da je od 2012. do 2014. godine, pod rukovodstvom prvooptuženog Kordića, učestvovala u počinjenu krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe, onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Suđenje Kordiću, Kvesiću i Puljiću se nastavlja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh