open-navfaktor-logo
search
Startao u 12 sati
Organiziran prvi biciklistički maraton Bihać - Prijedor u čast žrtvama zločina
Prvi biciklistički maraton Bihać - Prijedor kojim se odaje poštovanje žrtvama zločina iz 1992. godine u dolini rijeke Sane, startao je u 12 sati sa Gradskog trga u Bihaću.
19.07.2021. u 13:44
get url
text
Bihać Prijedor maraton, biciklisti, Prijedor

Sa biciklistima iz Bihaća krenulo je i nekoliko članova biciklističkih klubova iz Kozarca, Bugojna i Velike Kladuše, dok će im se na putu do Memorijalnog centra "Kamičani" pridružiti i biciklisti iz Cazina, Bosanske Krupe, Bužima i Sanskog Mosta.

- U isto vrijeme kad i mi, krenuli su i biciklisti iz drugih gradova našeg kantona. Zajedničku pauzu i formiranje jedinstvene biciklističke povorke napravit ćemo u Bosanskoj Otoci, tako da bi u Kozarac u poslijedpodnevnim satima trebala stići grupa od pedesetak biciklista. Želimo poslati poruku mira, podsjetiti na ono što ne želimo da se više ikada ponovi i pokloniti se svim žrtvama zločina u Prijedoru 1992. godine - kazao je predsjednik Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća Ermin Lipović.

Član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru 1992. godine Mujo Begić naglasio je važnost poruke, koju biciklisti danas prenose građanima Bosanske krajine.

-Smatram da je pamćenje žrtava jedan od preduslova za novu budućnost. Ovo je zapravo naš civilizacijski i ljudski odgovor prema nevinim žrtvama i samo ćemo na takav način doprinijeti kulturi pamćenja, ali i suživotu - dodao je Begić.

Već je ranije najavljeno i kako ovogodišnja kolona s posmrtnim ostacima zbog pijeteta prema žrtvama, neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru "Kamičani", nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi (Novi Grad).

Tako će građani svih ovih gradova danas imati priliku odati poštovanje svim žrtvama zločina u Prijedoru.

Kolektivna šehidska dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula s početkom u 12 sati. Ove godine će biti ukopano 12 žrtava, te će se još jednom podsjetiti na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.