Predsjednik Sportskog saveza Mostara Senad Kevelj podsjetio je da su posljednja četiri mostarska derbija protekla bez problema i incidenata, uz nadu da će tako biti i ovog puta, bez obzira na tenzije i važnost utakmice za oba kluba, javlja Anadolu Agency (AA).

- Mostar ima privilegiju da ima gradski derbi. To je dobro za sport i za grad. A, sport kod nas je u ekspanziji. U srijedu imamo finale Kupa BiH u futsalu koje igraju Zrinjski i Velež. Fudbalski teren je mjesto na kojem se treba dokazivati ko je kvalitetniji i bolji, i to nikako ne smije biti ulica. Od ljudi iz agencija i policije dobili smo uvjerenje da će sve proteći u najboljem redu. Nadam se da će se nakon subote pričati o utakmici i rezultatu, a ne o neredima - rekao je Kevelj.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je također da je za grad čast imati dva bh. premijerligaša, pozivajući i medije da smanje tenzije uoči subotnjeg susreta.

- Od ovog derbija ponovo se nastoji praviti neka priča kao da smo mi ovdje divljaci. Imamo dovoljno mudrosti da derbi ne ostavi gorčinu i da to bude samo događaj u kojem će na kraju pobijediti sport. Pozivam navijače oba kluba da budu fer i da se iz Mostara pošalje poruka mira. Zrinjski i Velež su pred plasmanom u Evropu - rekao je Kordić, uz napomenu da su iz policije dobili uvjerenje kako su spremni i kako će posao za slučaj potrebe uraditi na najbolji način.

- Ne treba nam huškanje. Bit će to dobra utakmica. To je sport. I Zrinjski i Velež igraju fantastično - poručio je Kordić.

I predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić istakao je da su mostarski rivali u ovom momentu među četiri najbolja tima u Bosni i Hercegovini, uz želju da se i jedan i drugi plasiraju u evropska takmičenja.

- Neka u subotu pobijedi bolji. Nadam se da će sve proteći u duhu sporta i najboljem redu. Nastojat ćemo od Mostara napraviti sportski grad. Nadam se da će navijači ljubav prema klubovima iskazati na civilizovan način i da će iz Mostara u svijet ići lijepe slike - naveo je Marić.

Predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić otkrio je da su učesnici sastanka zamolili policiju da učini sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili eventualni planovi onih kojima su cilj tenzije i neredi. Zanimljivo je da se predsjednik Zrinjskog nije pojavio na konferenciji za medije nakon sastanka.

Derbi 29. kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Veleža igrat će se u subotu sa početkom u 19.05 sati. U mostarski derbi Plemići ulaze sa četvrtog mjesta i 49 bodova, dok su Rođeni treći sa tri boda više.