open-navfaktor-logo
search
Posebne mjere
Organizacija utakmica Lige prvaka više nije ista: Brojne zabrane i 210 flašica vode za svaki tim
Utakmicom četvrtfinala Lige prvaka između Atalante i PSG-a u Lisabonu započinje završni turnir osam najboljih evropskih timova.
12.08.2020. u 15:58
get url
text

UEFA je objavila stroga pravila kojih se timovi moraju pridržavati u doba pandemije koronavirusa.

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom fudbalerima obje ekipe nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba. Dakle, odlazak na ručak, u šetnju, šoping ili slično nisu dozvoljeni.

Za timove koji se duže zadrže u portugalskoj prijestolnici, poput budućih finalista takmičenja čija je završnica na rasporedu 23. augusta, dozvoljene su kraće ekskurzije, ali uz obvezno poštivanje pravila o socijalnoj distanci.

Unutar samoga hotela svaki fudbaler mora imati vlastitu sobu, što znači da cimeri nisu dozvoljeni.

Što se testiranja na COVID-19 tiče, svaki učesnik završnog turnira isto je obavila prije puta u Lisabon, a jedno je obavljeno i po dolasku u portugalsku prijestolnicu. Još jedno će biti obavljeno na sam dan utakmice, a rezultati moraju biti predočeni UEFA-i najmanje šest sati prije početka susreta.

Svaki od timova na raspolaganju će 210 flašica vode po danu, 90 flašica pića Gatorade i 50 kilograma leda.

Zbog strogih pravila socijalnog distanciranja koja se, dakako. Timovima će biti potrebno nekoliko autobusa da bi prevezli 20 igrača, plus trenere i igrače.

Pravila o socijalnom distanciranju primjenjivat će se i u svlačionici, a nakon susreta nije dozvoljeno korištenje saune, jacuzzija, ledene kupke ili bazena zbog strogih higijenskih pravila.

Ipak, masaže će biti dozvoljene, uz prethodnu dezinfekciju sve potrebne opreme poput masažnih stolova i kreveta.

Na predstavljaju uoči početka utakmice između fudbalera mora biti najmanje jedan metar udaljenosti, a razmjena dresova strogo je zabranjena.

Nakon susreta UEFA-in predstavnik bira jednog igrača ekipe za antidoping test.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.